Снимка: БГНЕС

Вече има обяви за продажбата на къщи за гости у нас, пандемията се отрази сериозно на сектора. Това каза Вероника Кънева, председател на Асоциацията на къщите за гости, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Кънева посочи, че за момента единствените спечелили от кризата у нас са къщите за гости по Черноморието заради множеството изисквания за посещение на Гърция през лятото, които доведоха до отлив на български туристи към страната.

Още по темата

По отношение на новите мерки за овладяване на пандемията гостът посочи, че пряко работата на къщите за гости няма да бъде засегната, тъй като не се налага затварянето им, а капацитетът на тези места често е до 15 човека - максималният брой хора, които могат да се събират на частни тържества.

"Резервациите намаляват още от миналия месец след ръста на новозаразени с коронавирус", каза тя пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на госта къщите за гости остават празни за осми декември, липсват и резервациите за тиймбилдинги. За Нова година обаче всички са резервирани още от септември, стана ясно от разговора.

Кънева призова за мерки в подкрепа на собствениците на къщи за гости. Тя посочи, че мярката по програмата за конкурентоспособност има изискване, според което бизнес с оборот под 30 хиляди лева не може да се възползва.

“Къща за гости, която има заетост лятото 2-3 месеца и зимата по празниците няма как да направи такъв оборот”, заяви гостът.

Целия разговор - във видеото.

 

Коментари Напиши коментар

57

finnlannndd

преди 1 месец

До Другари. - Туризма не е бизнес за мало умници. Швейцария има чудесна природа , чиста и уникална и я използва за туризъм. Има уникални места които се посещават от туристи от цял свят целогодишно. България също има уникална природа , но хората не са швейцарци.

56

Койчо

преди 1 месец

Ами тези къщи за гости за това ги направиха за да ги продадът и да гушнат парите

55

Идеалист

преди 1 месец

Да нв са от онези за лично ползване, направени с европейски пари на герберските приближени до властта?