Снимка: КПКОНПИ

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) образува второ пpoизвoдcтвo зa ĸoнфлиĸт нa интepecи cpeщy ĸмeтa нa Paĸитoвo Kocтaдин Xoлянoв. То е по телевизионен репортаж за изсичане на общинската гора. Освен че се е самосезирала по репортажа комисията "Цацаров" е получила и сигнал по случая

В него се твърди, че фирмите „Кос хол 1“ ЕООД и „Пейчинов Лес“ ЕООД са свързани и са в схема за усвояване на средства, като възложител е кметът на Община Ракитово – Костадин Холянов. Едноличен собственик на капитала и управител на първата фирма е Георги Холянов, син на кмета на общината, а на втората е Петър Петров, който до 2018 г. е бил работник при Холянов.

Твърди се, че дейностите и финансовите взаимоотношения между „Пейчинов Лес“ ЕООД и Община Ракитово се изразяват в усвояване на строителна дървесина от общинска горска територия, доставка на товарен специализиран автомобил за сметосъбиране и участие в европейски проект като стратегически партньор на Община Ракитово. Сочи се също, че общинска горска територия изцяло се експлоатира и дейностите се контролират от семейството на кмета на община Ракитово, както и че цялата добита дървесина става собственост на подставена фирма на сина на кмета.

Община Ракитово участва по проект „Социална икономическа интеграция на уязвими групи. Интегрирани марки за подобряване на достъпа до образование“ като се посочва, че партньор на общината е фирма „Пейчинов Лес“ ЕООД.

Твърди се, че кметът на Община Ракитово - Костадин Холянов, облагодетелства сина си Георги чрез подставената му фирма "Пейчинов Лес“ ЕООД, като умишлено злоупотребява с власт, за да набави имотна и парична облага за сина си.

Предвид изложените твърдения срещу Костадин Холянов е образувано производство за конфликт на интереси в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност.

Припомняме, че на 30 юли 2020 г. с решение на КПКОНПИ е установен конфликт на интереси на кмета на Община Ракитово Костадин Холянов. Наложена му е глоба в размер на 10 000 лв. и е отнета сумата от 37 157 лв. – материална облага, реализирана от неговия син Щерян Холянов. Решението на КПКОНПИ се обжалва от страна на кмета на Община Ракитово и заседанието на Административен съд – Пазарджик е насрочено.

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 месец

10 хиляди за тях са джобни ! Има ли сме и други кметове ,но такъв ,като този !? Този е уникат ,решили че иска нещо, си го взима ...! А и ДПС помага здраво

12

Анонимен

преди 1 месец

На хората след като са харчили от откраднатото са им останали 37,000 лева кеш за конфискация, а глобата е 10.000 лева. :-)

В България няма съд, а някакво посмешище.
10.000 лева сигурно на тия им е бил запланираният разход за посрещане на Нова Година.
Глобите трябва да са толкова високи, че да няма никакъв начин да са на плюс от въртяните далавери, а напротив да са на такъв минус, че да осъзнаят, че не си е струвало.

11

Анонимен

преди 1 месец

До 10

Ще го проверят ако го покажат по телевизията. Иначе нямат интерес да разкриват някои работи.