Снимка: Pixabay
Жители на град Омуртаг отново излизат на протест срещу безводието. Местните хора имат питейна вода само веднъж седмично и то за няколко часа. Хората планират да блокират пътя София-Варна край града - нещо, което към момента не им се позволява от полицията. 
 
Иван Миланов живее в Омуртаг от половин век. Проблем с водата винаги е имало, но сега ситуацията за местните хора е нетърпима.
 
"Пускаха я през ден, през два, през четири. Сега – през една седмица. Много е трудно в тоя дни, когато говорим за COVID-19. Искат чисти ръце, чисто тяло. Как да стане? По една седмица не се къпем", заяви Иван Миланов, жител на Омуртаг, пред Нова ТВ.
 
Аварийно решение на проблема все пак имало. От ВиК – Търговище открили още един водоизточник край село Кипнилово, откъдето идва водата за Омуртаг. Включването му щяло да стане бързо.
Още по темата
 
"В рамките на 24 часа бихме се справили с изграждането на една бърза връзка. За късмет, довеждащият водопровод минава на 12 метра от мястото на водовземане и с моторни помпи ще можем да вземаме вода и да вкарваме във водопровода. Така, двете зони на града, ще могат да разчитат да получават вода през ден", посочва инж. Явор Миланов, който е управител на ВиК-Търговище.
 
Държавата, обаче, трябвало да разреши водовземане. От ВиК и община Омуртаг са изпратили искането до МОСВ, но още не са получили отговор. А докато получат такъв хората от Омуртаг вече протестират по улиците.
 
"Цял живот. Откакто се помня, откакто съм родена в този град е това безводие. Трябва нещо да се направи", заяви проетстираща.
 
В Омуртаг живеят около 4 хиляди души. Безводието засяга града и околните села, които не са имали вода от месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase