За здравния министър случаят с двамата починали пациенти в Пловдив е само върхът на айсберга, наречен липса на реформи в здравната система, но за експертите по медицинско право - той е недопустим и неморален - не само от юридическа, но и от човешка гледна точка.

"Този случай е една много грозна илюстрация на всички дефицити в здравната ни система, в които вместо да се търсят виновни, трябва да се търсят бързи и адекватни решения", каза адвокат Мария Петрова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Според Пенка Георгиева случаят е показал тотална липса на организация и хаос в здравеопазването.

Според ръководството на пловдивската болница до смъртта на двамата пациенти се е стигнало заради недостиг на медицински персонал и легла.

Болницата обаче не е хотел и наличието на леглова база без медицински стандарти само увеличава риска за пациентите, казва адвокат Петрова.

"Това, че физически вътре сме набутали не 100, а 200 легла, не означава, че там адекватно лечение може да се провежда. Сутринта това, което аз видях, повече от 7-8 стъпала за лежащоболни, абсолютно недопустимо по наредба", допълни тя.

Проблемите с логистиката в Пловдив идвали от скорошното преструктуриране на две отделения в такива за лечение на Ковид-19. Решение, което представителите на пациентски организации определят като безумно.

"Бих казала, че държавата не се справя. Министърът дори не може да създаде един зелен коридор за пазаруване в хранителните магазини, какво остава да спаси живота на хора, висящи на стълбите на университетска болница с кислороден апарат и кислородът да свърши между 2-ия и 3-ия етаж за човека", категорична е Пенка Георгиева.

Вижте повече в репортажа на Натанаил Раичков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase