Масиви с млади пшеничени посеви в Добричка област започнаха да пожълтяват заради продължаващата суша, съобщи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ Костадин Костадинов.

Падналите оскъдни есенни дъждове в региона са натрупали едва по няколко сантиметра влага в повърхностния почвен слой, колкото да поникне по-рано засятата пшеница. В землищата на Добричката община, Генерал Тошево, Крушари, Тервел при последния дъжд в чернозема са попили едва по три литра на квадратен метър.

В очакване на значими стопански валежи много от зърнопроизводителите в региона започнаха есенната сеитба по-късно от обичайното - около средата на октомври, и все още на места има и непоникнала пшеница, каза председателят на браншовата асоциация. Според Костадинов сеитбената кампания вече приключва като се очаква засетите общо площи със зърнената култура в Добричка област да бъдат по-малко от 1 200 000 декара, колкото достигаха в последните години.

Надяваме се зимата да дойде със сняг, за да не се повтори отминалата стопанска година и да не се стигне до фалити, допълни председателят на НАЗ пред БТА. Костадинов коментира, че пазарът на зърно в региона върви при по-добра цена от миналата есен - по 350-360 лева за тон, но тя не може да компенсира ниските добиви от жътвата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase