Снимка: БГНЕС

В община Велико Търново няма преустановени социални услуги заради пандемията. Услугите, насочени приоритетно към грижа и подкрепа в домашна среда, дори се разширяват. Това каза пред БНР Росица Димитрова, която е директор на Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в общината, бивш замeстник-министър на труда и социалната политика. 

"За патронажната грижа е изключително важно да обхванем всички хора над 65-годишна възраст, които без да е задължително да имат ТЕЛК-ово решение, изпитват също затруднения в своето ежедневие, в своето обслужване, дори ако говорим за елементарно пазаруване", посочи Димитрова. 

 
"Акцентът е поставен върху малките населени места, като по едната патронажна грижа са назначени над 30 лица – домашни санитари, психолог, медицински сестри и шофьор, покриващи над 16 населени места и повече от 200 души", поясни още Росица Димитрова.
 
Над 300 лица са обхванати от другата схема, в която социални асистенти подпомагат пазаруването на затруднени хора, включително такива с увреждания и карантинирани, които нямат на кого да разчитат.
 
Услугата се активира с обаждане по телефона и не е нужно подаване на документи на място.
 
Друга подкрепяща мярка е предоставянето на топъл обяд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase