Снимка: БГНЕС
От 15-и ноември автомобилите задължително трябва да бъдат оборудвани с гуми, които са подходящи за зимните условия. Водачите са задължени да шофират с тях до 1-ви март, съобщи БНР. Продължава и акция "Зима", третата част на която следи дали автомобилите са пригодени за зимните условия.
 
Според последните законодателни промени след 15-и ноември колите у нас трябва да са с гуми със зимни характеристики или с такива с минимална дълбочина на грайфера 4 милиметра. Според закона глобата за тези, които бъдат заловени от "Пътна полиция" да шофират с различни от тези параметри гуми, е 50 лева. Отнемат и 6 контролни точки.
 
Ако гумите са употребявани повече от 6 години, сцеплението им на сняг и лед ще е много по-ограничено, дори и да има шарка.
Още по темата
 
В цялата страна продължава акция "Зима", която започна в началото на месец ноември. Превозните средства с животинска тяга и товарните автомобили бяха проверявани през първия етап. Във втория етап на операцията се акцентира върху пешеходците. От "Пътна полиция" следят основно за неправилно пресичане.
 
"В момента е в ход втората кампания - пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя, която продължава до 20-и ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Обръщаме внимание на пешеходците да спазват правилата за безопасно пресичане и да използват специално обозначените за това места. Препоръчваме също така в тъмната част на денонощието да се избягва пресичане на неосветени или слабо осветени участъци на пътя, като е желателно да носят светли дрехи или дрехи със светлоотразителни елементи, за да бъдат забелязвани от водачите на пътни превозни средства", каза инспектор Севдалина Атанасова от "Пътна полиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase