Снимка: Bulgaria ON AIR

Повече от половината от населението у нас се отоплява с твърдо гориво. Това показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания.

Данните сочат, че 54.7 % от хората се топлят на ток, а 55.3 на сто на дърва, въглища или пелети.

Отоплението с твърдо гориво оказва огромно влияние на качеството на атмосферния въздух. Очаква се 15 хиляди домакинства в столицата да бъдат предоставени нови печки до края на 2023 година.

Това обеща преди дни Лорита Радева, председател на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. На семействата ще бъде предоставено ново екологично отопление на газ, пелети или електричество.

Друга статистика на Европейския алианс за обществено здраве (ЕРНА) показва, че Стара Загора и София имат най-мръсния въздух в Европейския съюз. В общините Стара Загора, Гълъбово и Гурково е констатиран дори серен диоксид. Всяка година 15 000 души у нас умират заради мръсния въздух и високите нива на фини прахови частици.

Междувременно стана ясно, че програмата за качеството на въздуха в столицата за периода 2021 - 2026 г. все още се разработва и няма да бъде готова и приета до началото на следващата година.

Как да се отопляваме спрямо бюджета ни и по какъв начин да намалим замърсяването на въздуха?

Разговор по темата с експерта Боян Рашев в "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase