Снимка: БГНЕС

"Най-сериозният проблем в момента е търсенето на легла и невъзможността да се намерят. Хората изпаднаха в паника и при първите симптоми на заболяването правят всичко възможно да си осигурят болнично легло". Това заяви пред Нова тв д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Според него възможностите на една система се определят от правилата, които трябва да и позволяват да бъде гъвкава, за да отговори на потребностите.

"В случая правилата пречат. Към това се наслагва и паниката, която обхвана и медиците. Така се стига до ситуация - имаме налични легла, законодателството ни пречи да ги трансформираме", посочи още д-р Кацаров.

Той е на мнение, че законът е трябвало да бъде променен, за да може в такива ситуации гъвкаво да се променя предназначението на леглата.

Още по темата

"Винаги може да възникне епидемия и трябва да има готовност за трансформиране на леглата от един вид в друг. Проблемът е законодателен, а не в наличието", каза още представителят на Центъра за защита на правата в здравеопазването.

Заповедта на здравния министър посочен брой от леглата на дадена болница да бъдат отделени за пациенти с коронавирус д-р Кацаров определи като незаконна.

"Министърът не може да разкрива легла. Законът казва, че структурите се разкриват от болницата, която иска разрешение от него. Министърът може да одобри такова нещо. В момента има лечебни заведения, които са разкрили такива легла, но нямат договори с НЗОК. Пандемията не отменя закона", заяви още доц. Кацаров.

Лекарят обясни хипотетична ситуация, според която ако пациент почине, може да се потърси отговорност от болницата защо е провеждала лечение без разрешение и без необходимия персонал. Аргументът, че има заповед той твърди, че няма да важи пред съда.

По думите му, няма смисъл в момента хората да си правят PCR-тестове, тъй като идеята на тези тестове е да се прекъсне веригата на разпространение и от РЗИ да карантинират близките на заразените. "Това в момента не се случва. РЗИ няма капацитета да го извършва и не го  извършва.

След като веригата на разпространение не се прекъсна е безсмислено да се тествате, защото ако сте вдигнали температура, 90% вие ще сте с коронавирус".

Д-р Стойчо Кацаров коментира, че електронна система има и тя работи: "Тя функционира от няколко месеца с аптеките и лабораториите. Там са и личните лекари, но НЗОК не е вътре. Издават ви направление, на което има баркод. Пациентът отива в аптеката тя сканира баркода и се извършват изследванията.

НЗОК не я ползва. Министерството на здравеопазването знае за тази система, която работи от около шест месеца. Вместо да я използват, те правят друга система и тази явно ще приключи и няма да се използва след това."

Той уточни, че има система, която се ползва вече от хората, но не и от здравното министерство и НЗОК. Тя не е била платена с пари на данъкоплатци и сега явно ще спре да се ползва. Попитан дали не се използва заради нехайство и злоупотреба на пари, д-р Кацаров предположи, че може да е и заради двете.

 

Коментари Напиши коментар

26

Знайко

преди 5 месеца

Този хитрец си е направил фирма която издава сертификати на лабораториите за външна оценка на качеството. 1000лв струва и два пъти в годината. Без такъв документ лаборатория на може да работи. Защо да практикува като лекар !

25

Анонимен

преди 5 месеца

Стига с тая мижитурка.
В качеството на какъв го рекламирате толкова.
Че ликвидира сума болници и се подиграваше с искания на лекарите за по- добри условия на труд и за възнаграждения?

24

Анонимен

преди 5 месеца

Стойчо работИ.
Стойчо пак не ще.
Време се минА.
Стойчо оглупя
Иска да чете
Не знае откъде.