Снимка: Bulgaria ON AIR

Влизаме в кабинета на доктор Гергана Николова, общопрактикуващ лекар с 30 години стаж, малко след началото на работния ѝ ден.

"Вторник и четвъртък имаме зелени коридори, които са създадени, за да можем да извършваме имунизации на децата и денят започва с тях, преди да дойдат пациентите, които са рискови", каза пред Bulgaria ON AIR д-р Николова.

Мобилният ѝ телефон не спира да звъни и прекъсва прегледите.

Още по темата


Наред с телефонните разговори, работата продължава, а пред кабинета се трупат още и още пациенти.  Оплакванията се повтарят - температура, кашлица, загуба на обоняние и вкус. Случаите на ковид се увеличават, все повече хора минават под карантина.

През това време пред вратата има хора, които нямат COVID-19 и чакат пред кабинета да бъдат обслужени.

"Това, че бързият антигенен тест е отрицателен, нищо не значи. На ден провеждаме минимум 150 разговора, които продължават много, след като сме напуснали кабинета, защото тестове излизат и по друго време на деня, а не само, когато ние сме на работа", уточни тя.

В информационната система доктор Николова може да проследи състоянието на карантинираните пациенти. Но има проблем - здравните инспекции се бавят с отразяването на заразените в системата.

До края на седмицата в столичните поликлиники и тези в по-големите общини, ще бъдат обособени ковид-кабинети. Имаше предложение в тях да влязат и личните лекари, но те категорично не са съгласни.

"Предложението на БЛС е да се издават при два от 10 симптома, които ние сме посочили. От март до ноември виждаме и много повече симптоми. Пациентите, както чувате, най-често казват температура и кашлица, или болка в гърлото и загуба на обоняние", каза още специалистът.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 1 година

Жената е ОПЛ, одеве погледнах телефона й - 114 входящи само за днес. Почват от сутринта още. И това е от десетина дни поне. Преди пак се звънеше по всяко време, но не чак толкова, пълна лудница!

14

Анонимен

преди 1 година

Джипитата ги обърнаха на маймуни от бомащина. После и те недоволни и пациентите. Иначе респект към тези хора които все пак още работят, а не драскат по форумите като разбирачите коментирали тук.

13

Анонимен

преди 1 година

The one an only...джи пи в България