Снимка:БГНЕС

Министър Марияна Николова е предложила по аналогия с лятото незаети хотели да поемат при необходимост хора с COVID-19 под карантина, самоизолирали се или за болнично лечение. Разходите ще са за сметка на държавата.

Под ръководството на вицепремиер Николова се проведе второто заседание на Консултативния съвет по туризъм, предава "Монитор".
 
Усилията на Министерството на туризма в рекламата през настъпващия зимен сезон ще са насочени преобладаващо към вътрешния пазар и съседните страни, изтъкна министърът. Кампанията за ски ваканции ще премине под мотото "Зимните спортове укрепват Вашето здраве". 
Още по темата
 
"При първата ни среща през септември обсъдихме детайлно състоянието в сектора и последиците от пандемията. Тогава се обединихме около становището, че трябва да търсим консенсус за рестарт и за рекламата на България като безопасна и здравословна дестинация. Тази политика продължаваме заедно още по-активно”, каза Николова.
 
Тя добави, че правителството продължава да развива и надгражда мерките - социални, икономически и финансови, в помощ на сектора, които ще надхвърлят 2 млрд. По данни на Световната организация на туризма спадът на входящия туризъм за първите 8 месеца от годината е около 70%. Изходящите туристически пътувания в световен мащаб са намалели със 700 милиона, което генерира загуби от 730 млрд. долара, посочи министърът.
 
За периода юни–август 2020 г. общият спад на всички туристи в България е 53% по данни на НСИ от места за настаняване с поне 10 легла. Чуждестранните туристи са били със 77% по-малко, докато при българските туристи той е само 16% и там се търсят резервите.
 
"Днес отправяме поглед към зимата и готовността на големите ни курорти да приемат туристи при строги санитарни мерки. От традиционните пазари най-неблагоприятни са очакванията за пазар Русия, Израел и Великобритания. Разчитаме на туристи от съседните държави при благоприятна епидемична обстановка. Акцентът тази година е насочен към българските посетители, като се надяваме да запазят високия си интерес към зимните ваканции", заяви министърът на туризма.
 
Според икономисти между 60% и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон. Прогнозираните загуби в зимния туризъм се очертават около 250 млн. лв. Чужденците са повече от половината туристи в зимните ни курорти. Очакваният отлив е за наполовина по-малко приходи спрямо миналата година.
 
"Всички трябва да сме много отговорни, защото при неспазване на мерките грешката на някого ще е петно за целия бранш", категорична бе вицепремиерът.
 
Николова подчерта, че мерките за зимата се базират на опита на големите европейски курорти и предписват конкретни изисквания към ползването на кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове, ски училищата, за задължителното носене на маски в транспорта, на обществени места, в заведенията до консумация на храната, минимум 1.5 м дистанция и др. Контролът как се спазват изискванията вече започна и ще бъде безкомпромисен и само участието в него на всички заинтересовани ще даде добавена стойност на продукта.
 
Промотирането на дестинация България ще се осъществява преди всичко онлайн, разчитайки на гъвкави и иновативни подходи, заключи Николова и призова участниците в заседанието да предложат свои идеи за по-бързо излизане от кризата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase