Снимка: БГНЕС

Многопрофилната болница в Перник страда от липса на кадри. Това коментира пред БНТ кметът на Перник Станислав Владимиров.

"В Перник има две болници, в които се лекуват болни от COVID - това са белодробната, в която няма свободни легла, и многопрофилната, в която в момента има 17 свободни легла. И в двете болници има много добри специалисти", допълни още той.  

Още по темата

"За съжаление, многопрофилната ни болница от много време страда от липсата на кадри. Това е доста сериозен проблем. Някои казват, че близостта до София изсмуква добрите специалисти, но за мен този проблем е като в цялата страната. В белодробната болница, обаче, работят едни от най-добрите пулмолози в България, затова там се лекуват най-тежко болните. Хубавата новина е, че те се справят и лечението е успешно", увери той.

Перник се оказа първият град, който затвори заведенията като мярка срещу разпространението на коронавируса.

"Със сигурност съм си навлякъл гнева на някого. Това не е първото тежко решение, което взимаме. В началото на годината заради водната криза, пак по препоръка на здравните власти, се наложи да отменим фестивала Сурва - най-големият зимен фестивал в Европа. Когато експертите дадат своите препоръки, няма как да не се съобразим с тях", допълни Владимиров.

Вчера стана ясно, че перничани с диагнози като диабет, цироза и други хронични заболявания, остават без болнично лечение. След решение на Районната здравна инспекция, здравният министър трансформира единствените отделения по гастроентерология и ендокринология в града в COVID-отделение.

С това решение обаче област Перник остава без вътрешни отделения, предупреди шефът на отделението д-р Васил Василев. Според него пациентите му ще трябва за бъдат транспортирани в София, а за това няма договор с нито една столична болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase