Снимка: БГНЕС

Мъж трябва да остане без шофьорска книжка по неволя. Причината не е заради натрупани глоби и нарушения, а защото не може да си извади медицинско свидетелство навреме. Оказало се, че най-ранният възможен час за преглед е цял месец след изтичане на срока на сегашния му документ за правоуправление. Мъжът е с намалена работоспособност и трябва да се яви на специализирана комисия.

"За удължаване на свидетелството за управление на МПС, трябва да имам медицинско свидетелство, което се издава от експертна лекарска комисия, тъй като съм претърпял инсулт", разказва пред Нова тв Валентин Георгиев.

"Останах изненадан, след като ми дадоха такъв за юни догодина. Обясних, че шофьорската ми книжка тогава ще бъде изтекла. Поисках явяването да бъде изтеглено по-рано. Казаха ми: "Не може, ако искате, оплачете се", допълва той.

"След това ще чакам още месец в КАТ за шофьорска книжка и така два месеца ще съм без шофьорска книжка", обясни още мъжът и допълни, че  и други хора са в същата ситуация.

"В момента, в който си взема свидетелството ще се наложи да си взема и час за следващото медицинско свидетелство", обясни още мъжът, тъй като Комисията издава документ с валидност от една до пет години и ако му дадат само за една, може отново да остане без книжка.

Ако го хванат без шофьорска книжка, обаче, ще бъде нарушител и ще му бъдат свалени номерата на автомобила.

От Министерството на транспорта обясниха, че имало забавяне на графиците, заради извънредното положение от  коронавируса. От там са обяснили, че процедурата щяла да е улеснена за хора с изтичащи документи и тези случаи щели да бъдат изтеглени в по-ранен срок, за да не остават хората без шофьорски книжки.

 

Коментари Напиши коментар

9

Гарантирано от Герб

преди 3 месеца

Мутро абсурдистан

8

Обективен

преди 3 месеца

ЕР на ТЕЛК има десетина вида в две групи - за да се издадат болнични и за процент на инвалидност. Примерно първият вид е работоспособен, когато си отишъл на ТЕЛК за болнични. Въпреки това, КАТ иска да ходиш на ТОЛЕК. Второто е временно неработоспсособен, т.е. ползвал си болнични преди примерно 8 години и КАТ пак те праща на ТОЛЕК. При процент на инвалидност е подобно. Примерно последн ия вид ЕР на ТЕЛК е да нямаш процент на инвалидност, но КАТ те праща на ТОЛЕК. За ТЕЛК и за ТОЛЕК се чака много

7

Обективен

преди 3 месеца

Проблемът е много по-голям от описаното в новината.
Става дума за адна Наредба 3 на Министерството на транспорта от 2011 година, една заповед по-късно и тяхната интерпретация от КАТ. В общи линии искат за издаване или преиздаване на шофорска книжка да пращат на ТОЛЕК (Транспортна областна експертна комисия), хора, които може би имат здравословни проблеми, които може и да се отразят на щофирането. Изпълнението от КАТ е потресаващо - всички с Експертно Решение (ЕР) от ТЕЛК да ходят на ТОЛЕК.