Снимка: БГНЕС
МВР увеличава тестовете за дрогираните шофьори на пътя. От следващата година ще бъдат закупени в пъти повече тестове за проверка на наркотици сред шофьорите, съобщава Нова ТВ.
 
Кои са модерните коктейли от субстанции, които тестовете отчитат при водачите, и как влияят върху поведението им на пътя? 
 
"Студентски град" в столицата е един от най-рисковите райони по отношение на дрогирани водачи. От началото на годината досега над 1700 шофьори след употреба на наркотици са били хванати при проверки на пътя. Контролът ще се затегне и от следващата година в битката с дрогираните водачи влизат 44 хил. полеви теста. За сравнение до октомври т.г. са закупени 28 хиляди теста, а през 2019 г. – са били едва около 9 хиляди.
 
За последния месец тестовете са отчели положителни проби за наркотици при над 200 шофьори. Повечето от пробите, които пътните полицаи вземат край морето, се оказват положителни.
 
"Повечето са млади водачи – на около 20-25 до 30 години. За последните 10 дена имаме около 13 такива случая с положителни проби. Повечето са със забавени реакции, очите им не реагират на светлина, някои са с много разширени зеници, по-нервни са, по-превъзбудени", каза Димо Аспарухов от "Пътна полиция" – Бургас.
Още по темата
 
Най-често тестовете показват наличие на канабис и метаамфетамин. Излизат и положителни проби за хероин, но по-рядко, разказват от екипа на Аспарухов. Дрогираните шофьори излизат не само през нощта, когато употребата на наркотици е най-голяма, но и през деня.
 
"Проверки се правят на места с голям брой нощни заведения, също така в курортните комплекси, тъй като там вероятността от употреба на наркотици е по-голяма – струпването на млади хора е по-голямо, а те са една от основните групи водачи, които употребяват наркотични вещества. Спират се скъпите коли и младите водачи", обясни Николай Крушарски от "Национална пътна полиция".
 
Пътните полицаи уточняват, че в зависимост от вида наркотик всеки тест средно връща до 48 часа назад. Но при системна и в големи количества употреба, тестовете могат да отчетат и наркотици, които са били приети с дни назад. При някои от проверките съмнителните водачи отказват тест. Но санкциите не падат:
 
"Отнема му се книжката за 2 години и глоба от 2 хил. лв. при отказ – много често се случва и да отказват тези, които се чувстват несигурни. Ако е негова собственост автомобила – веднага се свалят регистрационните табели", разясни още Димо Аспарухов.
 
"От липсата на реакции до еуфория и агресия. Това най-общо е ефектът от дрогата", разказва психологът от Центъра по обществено здраве д-р Владимир Наков.
 
"При използването на депресанти (алкохол, канабис и бензодиазепин) хората са със забавени реакции, влошена им е цялостната представа за трасето. Тези, които активират централната нервна система, променят поведението ни по отношение на активацията – т.е. ние ставаме по-агресивни, по-груби, по-невъздържани и с по-непрогнозируеми реакци"”, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase