Снимка: БГНЕС

Липсата на достатъчно лекари-инфекционисти, а не толкова липсата на легла е големият проблем за лечението на болни от COVID-19 в Монтанско. Това стана ясно на заседание на медицинския съвет към областната управа в Монтана и местните представители на Българския лекарски съюз.

Директори на болници в региона заявиха, че е възможно да бъдат поставени повече легла за лечение на болни от новия коронавирус, но няма как да се намерят нови лекари-инфекционисти и достатъчно медицински сестри. В момента в болницата в Монтана се лекуват 36 пациенти с COVID-19, като има само двама лекари, които работят без почивка осем месеца.

Още по темата

Двама лекари има и в болницата в Лом, където на моменти отделението се препълва с пациенти. Логично е болните да попитат защо ни лекува хирург, а не инфекционист, директори на болници.

Десет лекари от Монтанско са с позитивни тестове за COVID-19, съобщи председателят на Регионалната колегия на БЛС в Монтана д-р Людмил Джурджов, цитиран от БТА.

През последното денонощие с COVID-19 в област Монтана са диагностицирани 22 души. С активна инфекция са 274 души, като 42 от тях са в болници, а 232 са на домашно лечение. От началото на пандемията в региона общо са диагностицирани 554 души, излекувани са 258, починали са 22. Под домашна карантина в момента са 583 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase