Снимка: Bulgaria ON AIR

След полицаите и пожарникарите готвят протест. Те са обидени, че заради коронакризата заплатите на държавната администрация ще се увеличат с 30%, а за тях по-добри заплати не се планират. Можем ли да останем без пожарна и гражданска защита?

"Чувстваме се обидени от проекта на Закона за държавния бюджет за 2021 г. От него се предвижда увеличение на възнагражденията на служителите на МВР с 10%, което не ни удовлетворява. В момента сме в условия на криза и структурите на пожарната се включват в ограничаването на пандемията чрез дезинфекция и оказване на помощ", каза президентът на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" Венцислав Станков в ефира на "България сутрин".

Още по темата


Той добави, че искат среща с правителството, на която да обсъдят бюджета за 2021 г.

"Отработваме произшествия и се срещаме с всякакви хора, но това за нас не значи, че сме на първа линия. При нас има потенциална опасност от заразяване. Нашите служители бяха с осигурени предпазни средства, но за нас е обидно да не бъдем включени в пакета от социално-икономически мерки", обясни Станков.

По думите му заболелите от коронавирус се разрастват и в структурите на МВР - респективно в Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"Подкрепяме справедливите искания на полицаите. Имайки предвид, че работим в такива условия, ще се налага все по-често нашите структури да се включват в преодоляването на тази криза. Ще изчакаме да започнем разговори с правителството. Ако няма адекватна реакция, ще си изразим недоволството с протест", отбеляза президентът на Националния синдикат на пожарникарите "Огнеборец" в ефира на Bulgaria ON AIR.

Венцислав Станков подчерта, че oще лятото са пуснали писмо до Министерството на финансите, с което искат ресурс за увеличаване на капиталовите разходи и за издръжка.

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 1 месец

30% е за няколко държавни служителя, а за останалите нищо. При това на 700 лева заплата 30% е 210 лева, от 700 на 910 лева, много бе. Стига сте ни настройвали един срещу друг.

26

Анонимен

преди 1 месец

Нагли същества, лятно време да изгасят по 20тина пожара другото време по гръб в пожарната служба и недоволни. Пожарната е една от малкото пожизнени службици, можеш да си кюташ там докат ти е кеф.

25

Краси

преди 1 месец

Държавен служител няма право да протестира!Като не му харесва-НА-ПУС-КА!Отива в частния сектор и там да взима по 10 000лв!