Снимка: pexels.com

Чиновници и общински служители масово се връщат на режим хоум офис. След като последните дни бройките на новозаразените тръгнаха рязко нагоре, в онлайн режим на работа преминават някои от държавните звена.

Мярката се прилага вече в няколко министерства и НАП, съобщава "Монитор". Препоръка и към частниците е разписана и в заповедта на здравния министър от сряда, с която бяха въведени задължителни маски на открито. В документа се посочва, че там където е възможно, колективите трябва да преминат на дистанционен и сменен режим на работа.

Структури към просветното министерство също са засегнати от пандемията. В частично дистанционен режим на работа заради положителни проби на тест за COVID-19 са Регионалният образователен инспекторат в Добрич и Националният институт по метеорология и хидрология, обясниха от МОН. В тях има повече от един случай.

Във връзка със заповедта на здравния министър от 30 септември, в която се препоръчва работният процес при възможност да се провежда в дистанционен или смени режим с цел ограничаване на контактите на служителите няколко от институциите към МОН също са преминали на смесен режим. Част от работещите в Национална агенция за оценяване и акредитация (НАОА), Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ), "Фонд научни изследвания", Националният инспекторат по образованието, Център на Учебно-тренировъчните фирми, образователният инспекторат в Силистра, Национално издателство "Аз-буки" работят от вкъщи, а други присъствено.

"Дистанционният режим на работа не влияе на изпълнението на трудовите задължителния на служителите", подчертаха от образователното министерство.

Община Свиленград минава частично на работа онлайн, след като кметът арх. Анастас Карчев беше приет в четвъртък в болница с положителна проба за коронавирус. "В цялата сграда ще бъде оставен по един служител в офис.

Останалите ще работят онлайн", съобщи говорителят на общината Калина Райкова. Градоначалникът е в добро общо състояние, очаква се скоро да бъде изписан за домашно лечение, твърдят медици от болницата в Свиленград.

Служители работят онлайн и в кметството в Хасково след като там заболя от коронавирус зам.-кметът Динко Тенев. В региона засега няма държавна институция или община, която да работи изцяло онлайн.

В четвъртък служителите на РУО Добрич, които бяха на хоум офис или под карантина заради 11 положителни случая за корона вирус, се върнаха на работа.

Още по темата

Във Велико Търново, което е все още в долната половина на таблицата на областите, засегнати от коронавирус, засега няма държавни и общински институции, които да минават на онлайн работа.

За офисите, в които работата продължава, дистанцията остава задължителна. Работодателите трябва да осигурят физическа дистанция между служителите от минимум 1.5 м. Ако това е невъзможно, то работещите трябва да носят защитна маска за лице. Това е записано в най-новата заповед на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

В текста е записано още, че в офисите не трябва да се допускат хора с прояви на остри респираторни болести като кашлица, висока температура, затруднено дишане, загуба на вкус, обоняние и други. Работодателите имат задължението и да осигурят средства за защита, а заедно с това и дезинфектанти, разрешени от министерството на здравеопазването.

С тях ще се почистват критичните точки за дезинфекция като повърхности на бюра, дръжки на врати и прозорци, ключове за осветление, стационарни телефони и апарати, компютърни мишки, тоалетни чинии, мивки, кранове и често докосвани с ръцете повърхности.

Препоръчително е дезинфектантите да са под формата на спрейове, които да се пръскат и след това да се обтриват с чиста кърпа или тампон, който също е напоен с препарат. Големите повърхности като стени, подове, работни плотове и други могат да се чистят с течности под формата на концентрат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase