Снимка: БГНЕС

Към настоящия момент нямаме притеснения за недостиг на легла, имаме притеснения за силата на българските медици и сестри, които са вече шести месец постоянно опаковани в костюми, давайки всичко от себе си, за да проведат тази битка успешно, каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов на брифинг в Сандански.

Здравният министър посети лечебното заведение в южния град като част от обиколка на болниците в област Благоевград. Като причина за посещението си министърът посочи високия процент на заболеваемост от COVID-19 в областта и желанието му лично да се убеди в готовността на лечебните заведения в Благоевградско, в които се лекуват пациенти с коронавирус.

В момента в болница "Югозападна", която обединява лечебните заведения в Сандански и Петрич, се лекуват 49 пациенти с COVID-19, посочи министър Ангелов. Той допълни, че има готовност за разкриване на над шестдесет легла.

През днешния ден здравният министър ще посети и болниците в Гоце Делчев, Разлог и Благоевград, след което ще участва в заседание на областния оперативен щаб. Там ще бъде обсъдено налагат ли се допълнителни мерки и ограничения за областта, която през изминалата седмица на брифинг на Националния оперативен щаб бе посочена като червена зона във връзка с разпространението на коронавирус.

На журналистически въпрос дали все още препоръчва да не се пътува до Благоевград, Костадин Ангелов каза, че докато числата са такива, препоръките няма да бъдат променени. Във връзка с опасенията на представители на туристическия бизнес от Банско и останалите курорти в областта, здравният министър коментира, че контролът по спазване на мерките в цялата област е засилен. Извършват се масови проверки и ако резултатите от тях доведат до спазване на мерките до няколко седмици числата ще бъдат променени, посочи здравният министър.

Тази вечер областният оперативен щаб ще обсъди с министъра на здравеопазването дали да бъдат затегнати мерките в областта. Пред журналисти в Сандански Костадин Ангелов допълни, че кметовете по общини вече имат възможност да правят това.
 

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 2 месеца

Сестрите , лаборантките, зъболекарите и другите здравни работници също са медици не само лекарите.Тревожно е че се разболяват, но специално лекарите трябва да променят отношението си към хората и да не ги поставят под общ знаменател.

41

Анонимен

преди 2 месеца

Докато ти си министър на здравеопазването и угаждаш по всякакъв начин на крадливият ти ментор,аз също имам притеснения!

40

Анонимен

преди 2 месеца

До Анонимен 37
Кви 15 часа бе, умнико? Аман от апокалиптични ковидконспиратори! Все някой се опитва да ви развали рахата на вас! Може да се направи смислено и не по 15 часа, ама не и от немислещи зомбита като теб, които ги мързи малко да променят навиците на мизерното си ежедневие!