Снимка: Pixabay

Ще предложим на Областния кризисен щаб да разпореди затварянето на пенсионерските и социални клубове в срок до 30 ноември като една от мерките срещу разпространението на COVID-19. Това съобщи на брифинг кметът на община Хасково Станислав Дечев след заседание на Общинския кризисен щаб.

Преди 2 дни Областният кризисен щаб "спусна" до общините в областта примерни мерки, които да бъдат обсъдени по места с оглед на регионалните особености, след което да бъдат приети на областно ниво.

Още по темата
Община Хасково се солидаризира и с няколко други ограничения, различни от разписаните със заповедта на министъра на здравеопазването, допълни Дечев, цитиран от БТА.

По негови думи например посетителите в заведенията за обществено хранене и питейните заведения и клубове трябва да бъдат по един на всеки 2,5 квадратни метра, а не по човек на един квадратен метър. Хасково иска и одобрение за спазване на дистанция от 1,5 метра на търговските обекти на пазари и тържища и задължителни маски на големите като зеленчуковия пазар в областния център, както и създаване на организация за движение без засичане на потоци от хора на това тържище.

Най-голямата община в областта освен това настоява масови мероприятия на закрито и открито да бъдат разрешавани само след съгласуване с областната администрация, както и до 30 на сто посещаемост от капацитета на такива.

Дечев и общинският щаб са изразили и позиция, че МБАЛ - Хасково, която е със запълнен капацитет от 35 души на двете COVID-19 отделения, трябва да прекрати приема на пациенти от други общини в областта. В телефонен разговор с ръководството на МБАЛ-Хасково по време на заседанието са били получени уверения, че базата ще бъде увеличена на 50 пациенти чрез разкриване на нови легла и обособяване на изолирано помещение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase