Снимка: МТ

Над 36 хил. албански туристи са предпочели България като дестинация пред 2019 г. За нашите туристи Албания е една от най-интересните дестинации на Западните Балкани и е отчетен ръст от 35% на българските туристически посещения там според последната годишна статистика.Това обяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова при подписването меморандум за сътрудничество в туризма с албанския министър Гент Цакай, съобщиха от Министерството на туризма.

Документът е нова стъпка на утвърждаване на нашето приятелство и отлични отношения в този важен за двете държави сектор, заяви вицепремиерът.

От ключово значение е да запазим и надградим постигнатите резултати, особено при настоящите глобални предизвикателства. Впечатлена съм от големия интерес, който албанските граждани показват към нашата страна.

Свързват ни Балканите, нашето богато историческо минало и наследство, сходството в бит, култура, обичаи, както и перспективните отношения на регионално и глобално ниво в Организацията за черноморското икономическо сътрудничество, Световната организация по туризъм и др.

Вярвам, че с развитието на бъдещите ни съвместни проекти, включително по паневропейския Осми коридор, ще допринесем повече за развитието на региона. Днес се налага да се адаптираме към реалностите на пандемичната ситуация и Ви уверявам, че България прави всичко възможно за превенция на здравето на туристите, посочи вицепремиерът.

Министър Цакай потвърди добрите отношения между двете страни, но изтъкна също, че има още потенциал за тяхното надграждане в бъдеще. Туризмът е един от компонентите за това развитие.

Има много още какво да направим, за да увеличим броя на туристите. Първата ни цел е възстановяване на директните полети София-Тирана. Насърчаваме и сътрудничеството между пристанищата в Дурас и Варна, както и по-нататъшната работа за изграждане на коридор номер 8. Партньорството в туризма предполага и сътрудничество в други области, стана ясно от думите на албанския министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase