Архив: БГНЕС

Ако засушаването продължи, водата в язовир „Камчия“ ще стигне до месец май 2021, без да се налага режим. Това сочат данни на екоминистерството, които днес бяха потвърдени и от областния управител на Бургас - Вълчо Чолаков, съобщиха от Областната управа.

На редовно заседание на ВиК асоциацията днес Чолаков поиска решения на проблемите с водоподаването в най-малките населени места на територията на областта.

Една от идеите е язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обявени за резервни водоизточни за питейно-битови нужди. В момента те са за напояване към Министерство на земеделието.

Ако двата язовира бъдат пригодени за питейни нужди, в сегашното им състояние биха увеличи периода с още три месеца, а при пълен капацитет с цяла година.

Експертите от ВиК асоциацията поддържат мнението, че същите могат да станат "за смесено ползване". Така от една страна ще продължи напояването, от друга, в случай на недостиг на питейна вода, ще бъдат намалявани количествата за напояване и увеличени тези за питейни нужди. Решението дали това ще се случи е от компетентността на отговорните министерства.

"Между другото, вчера имам информация, че река Камчия е потекла. Доскоро беше суха, което е един добър знак", каза Чолаков.

Нужни са ремонтни дейности по двата язовира, изграждането на съоръжения, както и на пречиствателни станции, поясни началникът на дружеството Ганчо Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase