Започна подготовката за зимния сезон в Банско. След като през пролетта бе един от най-засегнатите ни курорти и се оказа под абсолютна карантина, сега градът обсъжда мерки, които да осигурят безопасността на туристите.

"След като беше въведено извънредното положение и градът беше поставен под карантина, туристическият бизнес беше парализиран тотално. Впоследствие направихме всичко възможно да възобновим културната програма на община Банско и това допринесе за възстановяване", обясни кметът на Банско Иван Кадев в "България сутрин".

По думите му в периода 1 юни до 1 октомври туристите, посетили града, са около 50 000 души, като най-много са българите - около 44 хиляди души, следвани от румънци, израелци, французи, германци, чехи и руснаци.

"Осезаема е липсата на туристи от Великобритания, Русия и близките дестинации. Разчитаме на българските туристи. Хотелиери и ресторантьори правят всичко възможно да осигурят безопасно пребиваване на туристите", обясни Кадев пред Bulgaria ON AIR.

Още от следващата седмица започва контрол върху противоепидемичните локални мерки.

"Носене на предпазни маски, дезинфекция на заведения, хотели, магазини, отстояния между хората. Местните са свикнали с тези порядки, остава собствениците да изискват повече", допълни кметът.

Мерките в ски зоната също ще бъдат доста засилени - туристите ще трябва да носят маски по време на движението в кабината, както и на териториите на лифтовете.

"Банско е чист от коронавирус. Картината, която ни се подава от болничните заведения, не е притеснителна", категоричен е Кадев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase