Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Здравната система в област Търговище е претоварена, властите въвеждат ограничителни мерки. Лекарите и медицинският персонал в трите болници, в които се приемат пациенти с коронавирус, са преуморени, липсват и кадри. Има недостиг на финансови средства за закупуване на предпазни облекла и консумативи, съобщи зам.-областният управител Панайот Димитров, след заседание на Щаба за борба с разпространението на заразата.

"Ще предприемем непопулярни мерки, но животът на хората е по-важен!", каза кметът на Търговище Дарин Димитров, цитиран от БТА. Предстои да бъдат издадени заповеди за затваряне на училища и преминаване към дистанционно обучение заради заразени учители. Ще се следи за стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Предстои и затваряне на пенсионерските клубове.

Кметът апелира хората да ограничат движението поне за 10 дни, да се спрат посещенията на увеселителни заведения и мероприятията на закрито, контролът да се засили.

Заради ръста на болни в региона, областта е в т.нар. "червена зона", което налага предприемането на сериозни мерки и преструктуриране на болницата. В лечебните заведения към днешна дата има настанени 80 пациенти, при реален брой легла 94. Болниците в Попово и в Омуртаг искат допълнително по 10 легла. Разкриват дарителска сметка в помощ на болницата в Търговище.

По данни на д-р Мариян Кючуков, зам.-директор на РЗИ - Търговище, в МБАЛ - Търговище в три отделения се лекуват пациенти с коронавирус. В Инфекциозно имат 13 легла, а се лекуват 18 пациенти. Във Второ вътрешно отделение има 42 легла, пациентите са 30, в ОАРИЛ местата са 10, един пациенти е интубиран, но той е настанен в Инфекциозно отделение. В момента в областта има 8 болни лекари, 12 медицински сестри и 3 санитари.

В МБАЛ - Омуртаг - във Вътрешно отделение имат 33 легла, 10 от тях са за болни с COVID - 19. Ръководството ще поиска още 10 легла. В МБАЛ - Попово има 34 легла, 19 са пациентите с коронавирус, искат се още 10 легла.

 

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 месец

Браво. Имало и разумни хора в тая държава!

13

Анонимен

преди 1 месец

Е нали Кастрева и Вълчев казаха, че нямало заразени учители. Били в безопасна среда.Грънци!

12

До питащия N 5

преди 1 месец

Явно не помниш, че на "най-високо ниво" си измиха ръцете и взеха решение кметовете не само на области, но и на отделни градове да решават сами какви мерки да въвеждат според обстановката. Демек, да служат за гръмоотводи, като вземат "непопулярни решения". Та да ти отговоря директно - Търговище е в България, въпросът е има ли България национално отговорни политици? И къде са те сега, когато проблемите едва започват?