Снимка: Facebook

Не са установени нарушения от страна на медиците в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, взели участие в диагностично-лечебния процес на починалия на 31 юли абитуриент с COVID-19 Христо Денев. Това е заключението на комисия от ИА "Медицински надзор", начело с проф. Владимир Пилософ, която извърши проверка в здравното заведение след смъртта на младежа.

Още по темата
Одитът бе поискан от ръководството на областната болница във Велико Търново, след като бащата на починалото момче - адвокат Иван Денев, публично обвини лекарите, че са виновни за смъртта на Христо и, че са си правили експерименти със сина му.

Докладът от проверката се забави 2.5 месеца заради привличане на външни експерти, сред които шефът на Експертния медицински съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, вирусологът проф. Радка Аргирова, инфекционистът проф. Таня Червенякова. Извършена бе и есхумация на тялото на момчето.

"Липсват нарушения от страна на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведения диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил в следствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор /затлъстяване/ и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток", е заключителният коментар на проф. Костов, цитиран от "24 часа".

Констатациите от доклада опровергават хвърляните от бащата обвинения, че Христо е лекуван с неразрешен медикамент, станал е жертва на вътреболнична инфекция и дори, че са взети органите му.

"За това момче всички се грижихме като за наше дете, той беше в много тежко състояние, но с ясно съзнание, обяснявахме му какво ще му правим през цялото време и той изключително съдействаше. Благодареше, въпреки силния задух, щом свалеше кислородната маска. Бяхме потресени всички, че не можахме да го спасим", не скри емоцията си шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase