Снимка: Pixabay
Жена ухапана от бездомни кучета жена осъди общината в Лом. Местната управа ще трябва да изплати обезщетение в размер на 2000 лева на 53-годишната жена. Решението е взето от окръжния съд в Монтана и не подлежи на обжалване, пишат от в. Монитор.
 
Жената е била нападната на улицата пред дома й от две кучета на 2 февруари 2019 г. в село Замфир. Животните я ухапали по краката и нанесли дълбоки рани. Травмите били наистина сериозни и се е наложило пострадалата да се лекува цял месец. През това време тя не е можела да ходи на работа. за това са й издадени два болнични.
 
След инцидента жената изпратила жалби до кметовете на село Замфир и на община Лом. Тя уведомила местната власт за случилото се и настояла бездомните кучета да бъдат прибрани и да бъде изграден приют за тях. По-късно завела дело срещу управата в Лом и поискала обезщетение от 3000 лева за преживяните болки и страдания. Районният съд осъдил общината да плати на жената 2000 лева обезщетение, както и направените разноски по делото. 
 
От общината обжалвали решението и поискали да бъде отменено. Окръжните съдии обаче са потвърдили решението да първоинстанционния съд. Магистратите са заявили, че според разпоредбите на Закона за защита на животните изрично поставят безстопанствените кучета под надзора и грижите на общините, а общините не могат да пренебрегнат задълженията си да осигурят безопасна среда на своите граждани. 
 
От доказателствата по делото се установява, че е доказано бездействие на органи и длъжностни лица на община Лом за контрол върху изоставените животни, пише още в решението на Окръжния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase