Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров участва в акция, при която беше разкрит крупен незаконен добив на инертни материали от коритото на река Струма в землището на село Дрангово, община Петрич.

Акцията е по разпореждане на Върховна административна прокуратура, като в нея участват икономическа полиция, жандармерията, експерти и директорите на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" и на дирекция "Управление на водите" в МОСВ, съобщават от екоминистерството.

На място са установени няколко тежки камиона и багери. В близост до коритото на реката е намерена фадрома и товарен камион с мокър инертен материал.

В съседното село Ръждак е открито голямо количество (около 2-3 хил. кубика) депониран материал. Правено е незаконно преграждане на реката с диги, като  има и участъци със заблатявания. Това създава опасност от наводнения, включително засягащи съседна държава, тъй като реката е трансгранична, отчитат от МОСВ.

Според събраните досега данни в незаконния добив са замесени няколко фирми на територията на две общини в Благоевградска област. В момента се прави оглед на коритото на реката в участъка от Петрич до Кулата.

Добивът на инертен материал от речните корита в България е забранен. По случая е образувано досъдебно производство. Следствените действия продължават като органите на МОСВ оказват пълно съдействие.
 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 месеца

На тия корумпирани бизнесмени изземане на имуществото и затвор! Все се оплакват че нямат пари за заплати. А грабят като ... !

16

Анонимен

преди 4 месеца

ами да се поразходят и до река Върбица , там от над 20 години се вади , имаше прекрасен пясък , всичко унищожиха вкл. и колониите речни миди .

15

Анонимен

преди 4 месеца

Който не се отчита подобаващо на баш суджука и не му пълни шкафчинциту, лъсва в новините и го пишат по сайтовете,а булонката на пеевски от гешовия род му разказва играта.