Снимка: архив, БГНЕС

Празник на бозата ще се проведе в Радомир днес. В началото на миналия век градът е бил център на бозаджийството, а славата на радомирската боза се е носела из цялата страна. Най-старите майстори правели бозата от просено брашно. Произвеждали я също от ръж или пшеница, както и смесена - от просо и ръж.

Празникът се организира за пета поредна година от община Радомир, предаде БНР.

Както всяка година и сега музейната експозиция “Стойова къща” ще отвори врати за жителите и гостите на Радомир, които ще могат да разгледат старинните съдове и предмети, свързани с бозаджийския занаят, да се запознаят със старата технология на производство и да научат любопитни факти, свързани с производството на напитката.

Ще бъде направена презентация, проследяваща спецификите и традициите в производството на боза от минали времена до наши дни. По време на празника ще бъде открита изложба на детски рисунки на тема “Бозаджийството в Радомир”, ще има и състезание по надпиване с боза. По самобитен начин празникът на бозата ще бъде отбелязан и в част от селата.

Заради пандемията от коронавирус от общината умоляват гражданите да носят маски и да спазват социална дистанция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase