Снимка: МРРБ

Отпускаме над 6 млн. лв. за подобряване на водоснабдяването в община Севлиево, съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание.

"Дебитът на реките Зелениковец, Росица, Багарещица и Бяла продължава да намалява заради засушаването, а водоснабдителните системи са амортизирани и по тях се губи вода. С тези средства ще бъдат направени нужните ремонти по мрежата и така ще се гарантира непрекъснатост на водоснабдяването на населените места в община Севлиево", написа Борисов в своя профил в социалната мрежа Facebook.

Още по темата
По думите на премиера инвестициите във ВиК сектора имат изключително важно значение не само за благоустрояването, но и за цялостното икономическо и социално развитие на населените места. "Затова и в бюджета за следващата година един от акцентите ще бъде ВиК инфраструктурата", подчерта Борисов.

По време на днешното заседания Министерският съвет прие проект на постановление, с което по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството се предоставят близо 6,4 млн. лв. за финансиране на първия етап от реконструкцията на източния водопроводен клон за община Севлиево. Предстои средствата да бъдат предоставени на местната администрация чрез подписване на споразумение с министерството.

Съоръжението от пречиствателна станция за питейни води "Стоките" е силно амортизирано и по него често възникват аварии. Определените от местната администрация приоритетни участъци, включени в първи етап от проекта, представляват най-проблемната част от водопровода с най-големи загуби на вода, отчитат от МРРБ.

Министър Петя Аврамова подчерта, че това е важен за жителите на Севлиево проект, с който ще се даде възможност за подобряване на водоснабдяването и спестяването на воден ресурс, който изтича от амортизирания етернитов водопровод, строен през 1962 г.

"За нас е важно да намалим загубите, така че оскъдният ресурс, който имаме за питейно водоснабдяване на населените места, да бъде пестен и използван рационално", допълни Петя Аврамова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase