Снимка: БСП

Водата и управлението на водните ресурси продължават да са един от основните проблеми в България. Те имат сериозно въздействие върху социалния живот, екологията и икономиката на страната. Решаването им е един от основните елементи за възстановяването и развитието на държавата. Правителството на Бойко Борисов се провали и в този сектор, смята лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От пресцентъра на партията напомнят, че министър от кабинета "Борисов 2", при откъснати язовирни стени и наводнения, заяви: "Свиквайте с наводненията, климатът се променя".

"Днес премиерът по повод  безводието казва - "свиквайте без вода, защото вече не вали както преди". Това не е политика, а отказ от нея. Така заради некомпетентното и корумпирано правителство стихията отнася къщите и в същото време в 21 век има хиляди хора без достъп до вода. Няма как да се свиква с подобен цинизъм. Водата е национално благо, до което всеки българин трябва да има достъп, а вместо това - голяма част от него изтича в земята", смята Нинова.

Осигуряването на чиста вода, въздух и земя е задължение на всяко управление. Това може да стане по следния начин, твърдят от Левицата.

1. ВиК секторът става приоритетна държавна политика и отговорност (сега отговорностите са разпиляни между  общини, областни управители и поне 4 министерства и куп агенции).
2. Прави се цялостен национален план, а не се кърпи на парче.
3. Осигуряват се публични инвестиции за възстановяване на водопреносната мрежа, пречиствателни станции и напоителни системи. И не се краде от тях. Тук е мястото да попитаме премиера какво стана с държавния ВиК холдинг с 1 млрд. капитал. Нито холдингът заработи, нито капитал има.
 4. Въвежда се драстичен контрол върху експлоатацията на язовири и прекратяване  на концесиите на неизрядните концесионери .
5. Същото се случва на замърсителите на реките и водоемите и редица други мерки.

Предлагаме нов модел за управление на водните ресурси с грижа за природата и хората едновременно, категорични са от БСП.

Коментари Напиши коментар

82

Алтернатива има

преди 4 месеца

До Атанас Велмазов: Не се прави на баба Ванга. БСП е управлявала и ще управлява. По времето на БСП и Станишев влязохме е ЕС и бяхме на едно ниво с Румъния, а сега сме далеч зад тях.
Агонията на Бойковото правителство продължава. Ако си беше подал оставката преди месец можеше и пак да спечели следващите избори. Сега вече е късно. Ще раздава пари на поразия (не от чекмеджето, а държавни), за да се спаси, но няма да го бъде.
Само когато се оттървем от Бойко и ГЕРБ ще се отлепим от дъното.

81

Анонимен

преди 4 месеца

Всичката вода във ВЕЦа на Кирчо Добрев.

80

Атанас Велмазов

преди 4 месеца

Комунистите от бсп няма да помиришат власт никога повече, да не се хабят....