Първо огнище на Африканска чума по свинете бе регистрирано в Ловешко. Заразата е установена в индустриална ферма в село Горно трапе след сигнал за повишена смъртност в свинекомплекса. Незабавно е била организирана проверка и вземане на проби от свинете, съобщава Bulgaria ON AIR.

Няколко прасета от свинефермата близо до Троян са починали, това е и причината да бъдат взети проби за африканска чума, които се оказват положителни.

Над 550 прасета предстои да бъдат умъртвени и загробени. Днес започна подготовката на терена, където свинете ще бъдат загробени. Екипи на Областната дирекция по безопасност на храните съвместно с представители на община Ловеч и Троян са отцепили периметъра около заразената свинеферма.

Собствениците на заразения свинекомплекс в Горно трапе имат още един в съседно село. В късния следобед стана ясно, че пробите от втората свинеферма е отрицателна.

Предстои провеждането на епизоотично проучване за откриване на потенциалния източник на инфекцията и начина на заразяване на фермата. От Община Троян съобщиха, че са взели необходимите мерки, за да не се разпространи заразата.

Вижте повече в репортажа на Рени Минкова

Коментари Напиши коментар

3

ШМАТКА

преди 2 години

Първо говедата, после прасетата след тях и пилетата ,а хората кога, та да се ликвидира окончателно тази държава?

2

Анонимен

преди 2 години

Питайте кой внасяше месо след чумата по свинете!Унищожават всичко в страната ни,стопанството,включително и населението.Докато всички партии не се обединят около програма за спасение на България и всеки да я изпълнява,без значение кой е във властта,България ще продължи да бъде унищожавна,животните и стопанството и също,малкия и среден бизнес също,а населението да бяга от терора и мизерията!

1

Анонимен

преди 2 години

Аре стига вече ...