Снимка: Pixabay

Нова ферма за аквакултури край Балчик ще произвежда до 5 тона стриди годишно, съобщават от Басейнова дирекция "Черноморски район" за депозираното инвестиционното предложение на дружество от Каварна.

Фермата ще бъде монтирана в акваторията на Черно море в т.нар. крайбрежно водно тяло "От Каварна до нос Галата", югозападно от Балчик, на площ от 347 декара. Деликатесът ще бъде добиван на пет постоянни линии - успоредно разположени носещи въжета, прикрепени към дъното с бетонни котви, за да се осигури висока устойчивост на щурм.

Според предложението на частния инвеститор между линиите във фермата се предвижда голямо разстояние не само за по-доброто изхранване на стридите, но и за да се предпазят морски бозайници, преминаващи недалеч от брега.

Според становището на Басейнова дирекция "Черноморски район" проектът за новата ферма не противоречи на програмата от мерки за опазване на морските води.

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 1 година

Мидите поне се варят, пекат, а стридите се ядат сурови.В голяма заблуда относно стридите си! Могат да се ядът сърови, но могат и да се готвят. Аз лично като малък съм ял сурови миди, но сега не ям и готвени.

16

ля ля

преди 1 година

звучи страхотно. успех на инвеститора и късмет!искрено се наядявам да се случи плана.

15

наблюдател

преди 1 година

"..успоредно разположени носещи въжета, прикрепени към дъното с бетонни котви, за да се осигури висока устойчивост на щурм."Местните индианци ако решат да берат джилезу няма значение как са разположени носещите въжета и котвите, няма да издържат на щурма.