Снимка: Pixabay

Кюстендилското село Соволяно вече 5 месеца има проблеми с водата, често се налага и да бъде въвеждан водeн режим. Кметът на населеното място с около 1000 жители, казва, че причината е засушаването и амортизираната ВиК мрежа в селото, която е от 1934 г., съобщи БНР. 

Соволяно има собствен водоизточник, от който се водоснабдява. Дебитът му през лятото обаче намалява драстично и има недостиг на вода. Зимата пък проблем е износената водопроводна мрежа, която е почти 90-годишна. 
 
Кметството е внесло мотивирано искане до общината в Кюстендил, както и до регионалното министерство, за да бъдат осигурени средства подмяната й. Необходими са около 2 милиона лева. Средствата обаче не могат да бъдат отпуснати заради това, че в Кюстендилска област няма консолидирана ВиК асоциация и не може да се кандидатства за пари по европрограми. В момента се търсят други възможности за финансиране подмяната на около 2 километра от ВиК мрежата в Соволяно. 

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен белите якички, ми протестирайте бе какво само констатирате кой да ги оправи тея села като дойдат избори мислете с тея кратуни а не само да се оплаквате и да констатирате..

8

Анонимен

преди 1 месец

Още 14 години до сто и като нищо ще ги съберат особено ако си направят снимка с премиера или някой друг от Герб като нищо ще ги съберат ма да са живи и здрави и едните и другите ха ха ха...

7

Анонимен

преди 1 месец

Проблемите са навсякъде от разпарчетосването на собствеността и на отговорността.
Глупост с гигантски калибър.
Целта е непрекъснато да има пречки, за да се създава работа на сектор услуги, т. е. да печелят непроизводствените единици, белите якички.