Снимка: БГНЕС

Спад между 30 - 40 % на добива на грозде ще има тази година заради сушата това лято, каза Петьо Бошнаков  - един от най-големите производители на грозде в региона на Североизточна България, който е и член на управителния съвет на Черноморска лозаро-винарска камара.

По негови думи в Южна България има повече поражения върху реколтата, особено върху червените сортове, които по-късно зреят.

Качеството на прибраното до момента грозде е отлично, с много високи захари, но някъде има спад в киселинността, каза още Бошнаков пред БНР.

По-малкото продукция ще доведе до по-малки количества вино, които ще бъдат произведени, което пък ще доведе до дефицит на пазара и изчистване на стари запаси, които са залежали в избите. Има натрупани резерви от миналата година, които поради коронакризата не бяха реализирани, но сега ще бъдат пуснати на пазара и ще компенсират до някаква степен, коментира още Бошнаков.

"За съжаление сушата през тази година ще се отрази и на реколтата през следващата, тъй като лозята задават своето плододаване още от текущата година за следващата и това неминуемо ще създаде стрес в растенията и ще има проблем със следващата реколта. Затова през следващата година също не очакваме високи добиви, независимо дали ще е по-благоприятна от климатична гледна точка.", каза още лозарят.

Петьо Бошнаков коментира, че предвидената от държавата финансова помощ "да минимис"  е много малка. От Черноморската лозаро-винарска камара предлагат увеличаване на пряката субсидия за лозарството, по подобие на другите държави в ЕС.

Коментари Напиши коментар

6

бай Ламби

преди 4 месеца

Лелееее...и тоя ми бил един от най-големите производители на грозде в района?!?!??!Абе Петьооо...ти на тая година ако не си извадил грозде га ша извадиш бе мой чиляк?!?Когато не спре да вали цяла година ли, тогава ли ша извадиш грозде?Ми нали са стопи от дъждовете бе аркадаш!Ората навсекъде берат повече от миналите години само на тоя големия производител гроздето му по-малко било.Пффф..

5

Анонимен

преди 4 месеца

Веднага помощи и субсидий. Как може така?

4

На село

преди 4 месеца

обрахме доста добра реколта, а и повечето познати също се хвалят, че тези година никак не е зле.....странна работа...само производителите се оплакват, че е много зле.