Снимка: Bulgaria ON AIR

В стотиците мъртви риби, появили се край язовир "Крива круша" в землището на Черноморец, има висока концентрация на амониев азот и ниско съдържание на кислород. Това са показали първичните анализи на взетите проби, предаде Bulgaria ON AIR.

Това е и вероятната причина за измирането на рибите. Не е ясно обаче откъде е дошло замърсяването, защото в района няма промишлени обекти, няма и изтичане на отпадни води.

"Водата в язовира е малко - приблизително 30% от общия обем, което е вероятна причина за липсата на кислород. Обходихме района, той граничи с полски път и земеделска нива, не сме открили наличие на опаковки, на пестициди", обясни гл. експерт в Басейнова дирекция-Бургас Събина Русева.

До 2016 година язовирът е стопанисван от ловно- рибарско дружество "Лебед" в Бургас. Тогава той е зарибен с толстлоб, шаран и таранка с цел спортен риболов. След това водоемът е предаден за стопанисване на община Созопол, която го отдава на концесия. Според председателя на дружеството язовирът не е стопанисван добре.

"Горният язовир, те са два "Голяма круша" и "Малка круша" е източен, останал е без вода, тоест спрял е притокът на вода от единия язовир към другия, тоест спрял е притокът на кислород , другият фактор е огромното количество риба, който през годините би трябвало да се редуцира", коментира ръководителят на ловно-рибарско дружество "Лебед" Невен Каравасилев.

"Към настоящия момент това е първият такъв сигнал за масово измиране на риба, имаше подобен преди три –четири месеца във Варна, но към настоящия момент това е единственият", подчерта директорът на ИАРА Галин Николов.

Около мястото няма зауствания или изтичане на отпадъчни води. Няма и брегови източници на замърсяване. Мъртвата риба вече е почистена.

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 5 месеца

Частникът е лош стопанин.

9

Анонимен

преди 5 месеца

Ка пък никога не може да открият от ктде идва замърсяването,големи енигми.То бива прикриване,ама това вече е трагично.

8

Анонимен

преди 5 месеца

Такова нещо като амониев азот няма !