Снимка: Bulgaria ON AIR

Сигнал за огромно количество умряла риба в язовир край Черноморец. От РЗИ и екоинспекцията в Бургас са взели проби от водоема, като се очаква резултатите да излязат до дни.

Сигналът за стотиците килограми мъртва риба е от събота, а институциите трябва да отговорят на въпроса дали става въпрос за екокатастрофа, или за естествен биологичен процес.

"Пристигнали са на място, взети са проби от водата и рибата, изпратени са тези проби, нямаме окончателен резултат все още, но тяхното предварително заключение е, че се дължи на липса на кислород заради драстичното спадане на нивото на язовира", обясни кметът на Черноморец Росен Деспов.

Мъртвата риба е толстолоб в огромни количества, в момента тя е прибрана на брега на езерото и предстои да бъде извозена към екарисажа във Варна. Язовирът е общински, но е отдаден на концесия. Риболовът е забранен и се ползва за напояване, обясни кметът на Черноморец.

По думите му не му е известно рибата да е била използвана с търговска цел. Водоемът е зарибен още преди години, когато е бил стопанисван от ловно-рибарското дружество. Засега се изключва вероятността да става въпрос за отравяне на водата.

Там няма предприятия, тоест, ако има натравяне, то трябва да е умишлено, тъй като от язовира се напояват освен земеделски земи, доста животни ходят там на водопой, за тях няма никакви последствия… Досега в района на Черноморец не е имало случай на подобно масово измиране на риба, увери Деспов.

Концесионерът на язовира днес не беше открит за коментар.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева по Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

6

Христо Христов

преди 5 месеца

До 2

Добре, че дойде демокрацията да те ограмоти... щот всички в района знаеха за дерето от мините, само ти - не.

5

Христо Христов

преди 5 месеца

Само в евроатлантическа демокрация звучи логично, че водата не е натровена, а рибата е.

4

Анонимен

преди 5 месеца

Що си губят времето да пускат сигнали за умряла риба?

Сега ще констатират, че няма нищо нередно..

Споко..