Снимка: Pixabay
Земеделските производители във Великотърновско отчитат много слаба реколта от царевица и слънчоглед. Заради засушаването зърнопроизводителите имат трудности и при сеитбата на пшеницата и ечемика, предаде БНР.
 
Въпреки много ниските добиви, качеството на зърното е добро, увери Николай Николов,  който е председател на земеделската кооперация във великотърновското село Никюп:
 
"Добивите са много надолу – царевицата с близо 400 килограма по-надолу спрямо предходната година, слънчогледът е с между 60 и 70 килограма по-ниско".
 
Зърнопроизводителите очакват повишение на изкупните цени и с това да компенсират слабата реколта. Засега изкупната цена на царевицата задържа нивата си от миналата година, докато при маслодайния слънчоглед цените се увеличават с близо 200 лева на тон. "Сушата е основната причина за ниските добиви, създава проблеми и за сеитбата", коментира Николай Николов: 
 
"Почти нямаме никакви дъждове, дори в момента не можем да започнем да подготвяме за есенните култури да правим сеитбата". 

Коментари Напиши коментар

7

Коко

преди 10 месеца

Тея зърнари и арендатори кво реват супсидии вземат зърно продават яхти копуват рента не плащат или смешна къв им е проблема по скоро народа трябва да реве че тия субсидии дето ги лапат ние ги връщаме с лихвите че на всичкото отгоре и ядем *** на европа аз не сам виждал ни един зърнар беден а уж биле на загуба

6

Анонимен

преди 10 месеца

всичките им разходи са вече платени по безвъздмездни европрограми и субсидии останалото е чиста печалба и сега няма има за яхти и джипове за по 300 хиляди а са само по 200 хиляди за джипове 7 местни на хартия разбира се за да не се плащат и данъци и великия бей некадърник български много се е загрижил

5

Анонимен

преди 10 месеца

Тази новина защо не е на първа страница?