Снимка: Pixabay
Земеделските производители във Великотърновско отчитат много слаба реколта от царевица и слънчоглед. Заради засушаването зърнопроизводителите имат трудности и при сеитбата на пшеницата и ечемика, предаде БНР.
 
Въпреки много ниските добиви, качеството на зърното е добро, увери Николай Николов,  който е председател на земеделската кооперация във великотърновското село Никюп:
 
"Добивите са много надолу – царевицата с близо 400 килограма по-надолу спрямо предходната година, слънчогледът е с между 60 и 70 килограма по-ниско".
 
Зърнопроизводителите очакват повишение на изкупните цени и с това да компенсират слабата реколта. Засега изкупната цена на царевицата задържа нивата си от миналата година, докато при маслодайния слънчоглед цените се увеличават с близо 200 лева на тон. "Сушата е основната причина за ниските добиви, създава проблеми и за сеитбата", коментира Николай Николов: 
 
"Почти нямаме никакви дъждове, дори в момента не можем да започнем да подготвяме за есенните култури да правим сеитбата". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase