Снимка: БГНЕС
Започна реставрирането и укрепването на мозаечните пана на паметника "Бузлуджа", предаде bTV. Реставрацията е започната, след като американската фондация "Гети" за втори път отпуска средства за запазването на сградата.
 
Международен екип от 14 души от България, Германия, Гърция и Швейцария вече са започнали да събират изпопадалите мозайки от пода. Специалистите също така картографират мозайките по стените, оценявайки кои участъци са най-рискови. След подробно обследване е установено, че конструкцията на сградата не е нарушена. 
 
За архитект Дора Иванова опазването на паметника се превръща в мисия.
 
"Да разкаже на следващите поколения как е функционирало преди обществото, как функционира, сега какви са разликите, как да извлечем своите поуки, да не правим същите грешки", обясни арх. Дора Иванова, която е организатор на проекта.
 
Мозайките също така предизвикват голям интерес у туристите. Самите пана са разположени на близо 1000 кв. метра.
 
"Тази мозайка е много по-различна технологично от традиционните средновековни познати у нас, които имаме като културно наследство. И поради технологичните си различия тя представлява и сериозно предизвикателство като опазване и реставрационни проблеми", каза проф. Стефан Белишки, ръководител на катедра "Реставрация" в НХА.
 
Организаторите на проекта са на мнение, че паметникът не трябва да бъде връщан в предишния му вид. 
 
Работата по реставрацията ще продължи до края на месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase