Снимка: БГНЕС
Започна реставрирането и укрепването на мозаечните пана на паметника "Бузлуджа", предаде bTV. Реставрацията е започната, след като американската фондация "Гети" за втори път отпуска средства за запазването на сградата.
 
Международен екип от 14 души от България, Германия, Гърция и Швейцария вече са започнали да събират изпопадалите мозайки от пода. Специалистите също така картографират мозайките по стените, оценявайки кои участъци са най-рискови. След подробно обследване е установено, че конструкцията на сградата не е нарушена. 
 
За архитект Дора Иванова опазването на паметника се превръща в мисия.
 
"Да разкаже на следващите поколения как е функционирало преди обществото, как функционира, сега какви са разликите, как да извлечем своите поуки, да не правим същите грешки", обясни арх. Дора Иванова, която е организатор на проекта.
 
Мозайките също така предизвикват голям интерес у туристите. Самите пана са разположени на близо 1000 кв. метра.
 
"Тази мозайка е много по-различна технологично от традиционните средновековни познати у нас, които имаме като културно наследство. И поради технологичните си различия тя представлява и сериозно предизвикателство като опазване и реставрационни проблеми", каза проф. Стефан Белишки, ръководител на катедра "Реставрация" в НХА.
 
Организаторите на проекта са на мнение, че паметникът не трябва да бъде връщан в предишния му вид. 
 
Работата по реставрацията ще продължи до края на месеца.
 

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 1 година

Моля ви се сменете това име (Бузлуджа), поне с някакво разбираемо!

32

Анонимен

преди 1 година

До Ляв+Първо. Мутрите ги създадоха червените и сините комунисти. СИК и ВИС. Второ. Какви спестявания? 50 милиарда лева в ДСК на 10.11.1989г. ги имаше само на книга. Всичко бе прахосано за Бузлуджа, Кремиковци, печатницата дето я взривиха преди няколко месеца и т.н. Ляв+, какви спестявания те гонят, като 89-та бяхме ФАЛИРАЛИ за 3ти път за 45години! Има ги и докладите на тогавашния управител на БНБ. И не само неговите. Бяха окрали спестяванията в ДСК, както сега направиха в Корпоративна банка.

31

До Анонимен 12

преди 1 година

От къде накъде пък ще е паметник на българския народ?Или ти си учил история в училище преди 1989 г. Тогава целият период след създаването на БРСДП се представяше като история на БКП - конгреси, цепени, обединяване, въстания и т.н. Затова две поколения почти нямат представа за реалната история и постиженията на Третото Българско царство.