Снимка: Pixabay
Преди дни бизнесдама от Пазарджик беше осъдена на година условна присъда след споразумение със Специализираната прокуратура. Тя е обвинена в източване на криптовалута на стойност над 1 милион лева.
 
През 2018 година антимафиоти от отдел "Киберсигурност" в ГДБОП и спецпрокурори тръгват по следите на сигнал за източване на криптовалута. Полска фирма е подала сигнала, а сочените за извършители – българи от Пазарджик.
 
"Повод за образуване на делото е сигнал от една полска компания, притежаваща платформа за придобиване на криптовалута. Случаят е кръстен "Футурокойн", казва Милко Първанов, прокурор в Специализираната прокуратура, в ефира на Нова ТВ.
 
Тя е подобна на биткойните. През пролетта на 2018 година започва разследването, в което трима са обвинени за участие в престъпен сговор за източване на криптовалута. Една от тях е бизнесдамата от Пазарджик Милена Митева.
 
Обвинението твърди, че тримата са използвали слабости в полската платформа за търговия с криптовалута.
 
"Част от нашите обвиняеми са използвали акаунтите, имайки паролите и името за вход в съответния акаунт. Така, чрез няколко потвърждавания на транзакции, те са получавали чрез множество кликвания огромно количество футурокойни", каза Милко Първанов.
 
И допълни: "Единият от обвиняемите, дори двама от тях, са препращали тази криптовалута към своите портфейли, които са активирани, вследствие на което са трансформирани в други криптовалути, така че да се заличи следата".
 
Две години след започване на разследването Милена решава да признае вината си и сключва споразумение със Специализираната прокуратура. Тя е осъдена на година условно, глоба от 6 000 лева и пробация. Отказва обаче да говори за делото, за да не навреди на другите двама обвинени.
 
"Много ми е мъчно. Голямата ми болка е, че всъщност моите близки трябваше да изтърпят това. Всъщност, това се дължи на мои действия, които макар и неволни, се случиха така или иначе. Съжалявам, много съжалявам", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase