Снимка: БГНЕС

Жители на Русе отново подават сигнали за неприятни миризми. В града започват масови проверки на предприятията в града за потенциално замърсяване на въздуха, съобщава БНТ.

В града вече има монтирани две нови измервателни станции за следене на чистотата на въздуха.
 
92 предприятия на територията на общината могат да са потенциален замърсител на въздуха над града. Всичките ще бъдат проверени. За 17 от тях се предполага, че са едни от основните замърсители, които изпускат неприятни миризми почти всеки ден на територията на общината.
 
"Всички сме много възмутени, притеснени, да не кажа отчаяни, защото амбицията и желанието да се справим с проблема, са налице. Вече 8 години поред градът е обгазяван с тежка химия и неприятна миризма на бакелит и други субстанции. Това е нещото, което ни кара да излизаме на улицата. Обикновено всеки септември този аромат се усеща изключително силно, притеснява ни, разболява децата ни, разболява и нас", обяснява жена от града.
Още по темата
 
Кметът на община Русе Пенчо Милков заяви, че недоволството на гражданите е предизвикало комплексни проверки във всички предприятия, които са потенциални замърсители на въздуха в града. Той обясни, че има предприятие, което е наказвано през годините.
 
"Аз се надявам рязко и отведнъж държавата да покаже с всичките си институции, не само Министерството на околната среда и водите, решимост да не може която и да е международна компания да дойде в един европейски град и да прави неща, които никъде другаде по света не би си позволила да прави. Беше изпълнена инвестиция биофилтри. През 24 часа въздухът от това предприятие трябва да минава през биофилтрите, а не да отварят цеховете си и тази миризма да се стели над града", коментира още кметът на община Русе.
 
Кметът на града смята, че замърсителите на въздуха са повече от едно предприятие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase