Снимка: БГНЕС

Над 24 тона стари пестициди и близо 2 хиляди литра течни отровни вещества, складирани в стара постройка край село Неофит Рилски, община Ветрино, предстои да бъдат унищожени.

Със ситуацията на място днес се запознаха министърът на околната среда и водите Емил Димитров и зам.-главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева.

Стари препарати има на територията на цялата страна, като най-опасните тази година ще бъдат унищожени в инсенератор във Франция, припомни Димитров. За преопаковането и изнасянето на пестицидите държавата осигурява близо 10 милиона лева.

В бъдеще ще бъдат отпускани периодично още средства. По думите на Димитров целта е до края на 2020 г. да бъдат унищожени около 1 000 тона опасни вещества. До изнасянето им във Франция пестицидите ще бъдат съхранявани на склад в Южна България, предаде БТА.

Прокурор Пиронева допълни, че дали някой трябва да носи административно-наказателна отговорност за наличието на опасни отрови из цялата страна, ще се вземе решение след приключване на всички проверки. Тогава ще стане ясно и дали има констатации за извършени престъпления.

Областният управител на Варна Стоян Пасев уточни, че в региона има и други складове със стари пестициди, но състоянието на сградите е сравнително добро. Натрупани отрови има в общините Аврен, Дългопол, Белослав, Суворово, Девня, Долни чифлик и Варна.

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 месеца

"Човекът взе парите , каза чакай малко...."
Голямата част от тези препарати са от затворените ТКЗС-та, които си имат собственик , но той е разпродал всичко , а от което не могат да се извадят пари- ДГД данъкоплатеца.

5

Дезинфектанти

преди 5 месеца

Не ги унищожават, а ги пращат във Франция. В бг има много агенции и дирекции пълни с напалници, които само получават заплати и нищо не правят. Да им дадат по една лопата и да отиват да си ги събират.

4

Обективно

преди 5 месеца

Да бяхме ги изнесли за Русия!! Там ще ги грабнат като топъл хляб!!!