Снимка: БГНЕС

Необичайно съхнене при близо 100 километра от полезащитните пояси в Добруджа се наблюдава през тази година. Причината е в екстремната суша през последните две години, както и в нов вид вредител по дърветата, непознат до този момент за страната ни.

За преодоляването на проблема ще се пристъпи към санитарна сеч, както и засаждане на по-устойчиви на суша дървета.

Заради липсата на сняг през зимата и малкото количество валежи през пролетта и лятото е започнало масово изсъхване на дърветата по поясите.

Обследвани са 365 насаждения на територията на общините Шабла, Каварна и Балчик, като дърветата в тях са на възраст между 20 и 80 години. Навсякъде се наблюдава този процес, но главно при планинския и американския ясен, съобщи БНР.

Взети са проби от засегнатите пояси, които все още не са готови, но според учените дърветата са нападнати от непознат за България вредител, който се е появил заради промените в климата.

При най-засегнатите пояси ще се проведе санитарна сеч, за да не създават падналите дървета проблем на земеделците, а залесяването на засегнатите участъци ще стартира през пролетта на 2021 година.

Коментари Напиши коментар

24

Скептик

преди 5 месеца

Парите похарчени за фотоволтаици и магистрали могат да превърнат странста в зелена гора каквато е била преди изсичането на дървета за строежи в Истанбул през 19-и век.

23

V

преди 5 месеца

Да съдят палми ,а не като до сега перки. Аве къде продават семето за тез перки дет са ги насъдили из цялата страна ??? Сигурно много файда има от тез перки . Много ги съдят ве .Тука палми ще растат ;) Фурми и други гербави фрукти .

22

INSIDER

преди 5 месеца

ФИРМИТЕ ЗА ПЕЛЕТИ НАРОЧНО РАЗПРЪСКВАТ ВРЕДИТЕЛИ ПО ДЪРВЕТАТА,

ЗА ДА МОЖЕ СЛЕД ТОВА ДА ВЗЕМАТ ДЪРВЕСИНАТА НА БЕЗЦЕНИЦА