Снимка: БГНЕС

Пътната полиция започва проверки на пътните знаци и маркировките около детските градини и училищата. От МВР съобщиха, че ще бъдат дадени указания за освежаване на пешеходни пътеки или изграждането на нови.

Особен акцент ще бъде поставен в седмицата от 16-ти до 22-ри септември.

"Тази седмица е определена като седмица за безопасност на децата на пътя и ние избираме един ден, който да е ден на детската пътна безопасност. Пътна полиция подкрепя Европейската седмица на мобилността, а България като пълноправен член на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOl, се присъединява към инициативата за ден без загинали на пътя", обясни Мария Ботева от "Пътна полиция", цитирана от "Фокус"

Започват и срещи с директори на училища и детски градини, за да бъдат организирани беседи с децата на тема "Пътна безопасност". Основен акцент до края на октомври ще са децата до 4-ти клас и тези в детските градини.

Считано от днес стартира акция, чиято цел е да се ограничат случаите на пътно-транспортни произшествия, извършени в последствие на разсейване на водачите, съобщи Ботева.Такива са ситуациите не само когато се говори по телефон, а и дори когато се запалва цигара.

Тази операция е посветена на дните на безопасността на пътя. За България мотото е „Остани жив, спаси живота“, обясни тя.

„Водачите ще бъдат подложени на контрол. Ако бъде установено и друго нарушение от страна на водачите, то ще бъде санкционирано, независимо че акцентът е насочен към разсейването“, добави Ботева.


 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 7 месеца

Ние българите сме царе на показността и ей така правенето на ужким на всичко. Добра инициатива ама да не свърши няколко дена след първия учебен ден. Особено около училищата трябва да е най строго. Там да дебнат от КАТ за нарушения, не да се крият по храстите и да чакат за поредното рушветче.

6

123

преди 7 месеца

Гербавите търсят да усвоят пари от ремонти. Децата въобще не ги интересуват.

5

Анонимен

преди 7 месеца

Две неща: на 14 сеп ги проверяват, а ако има нещо за оправяне?? Едномесечен срок?? Дет се вика, време бол, когато тогава! И второ: коли и пешеходци има през цялата година или само около 15 сеп...