Снимка: БГНЕС

Пътната полиция започва проверки на пътните знаци и маркировките около детските градини и училищата. От МВР съобщиха, че ще бъдат дадени указания за освежаване на пешеходни пътеки или изграждането на нови.

Особен акцент ще бъде поставен в седмицата от 16-ти до 22-ри септември.

"Тази седмица е определена като седмица за безопасност на децата на пътя и ние избираме един ден, който да е ден на детската пътна безопасност. Пътна полиция подкрепя Европейската седмица на мобилността, а България като пълноправен член на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция ROADPOl, се присъединява към инициативата за ден без загинали на пътя", обясни Мария Ботева от "Пътна полиция", цитирана от "Фокус"

Започват и срещи с директори на училища и детски градини, за да бъдат организирани беседи с децата на тема "Пътна безопасност". Основен акцент до края на октомври ще са децата до 4-ти клас и тези в детските градини.

Считано от днес стартира акция, чиято цел е да се ограничат случаите на пътно-транспортни произшествия, извършени в последствие на разсейване на водачите, съобщи Ботева.Такива са ситуациите не само когато се говори по телефон, а и дори когато се запалва цигара.

Тази операция е посветена на дните на безопасността на пътя. За България мотото е „Остани жив, спаси живота“, обясни тя.

„Водачите ще бъдат подложени на контрол. Ако бъде установено и друго нарушение от страна на водачите, то ще бъде санкционирано, независимо че акцентът е насочен към разсейването“, добави Ботева.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase