Снимка: БГНЕС
Непосредствено преди началото на новата учебна година хората трябва да подготвят по 5 лв. за цвете и 10 лв. за букет. Представители на бранша са недоволни, че неяснотите около 15 септември орязват предварителните поръчки, съобщава "Монитор".
 
Цветарският сектор също бе сериозно ударен от пандемия от коронавирус. Работещите в магазини и борси из цял свят бяха принудени да изхвърлят своята продукция.
 
Според някои цветари у нас една от основните причини за намаленото потребление се крие в твърдението, че стръковете са преносител на COVID-19. Някои учебни заведения у нас дори се въведоха забрана за покупка на цветя за 15 септември. Вместо това от училищата призовават да се подаряват книги на библиотеката или да се събират средства за благотворителност.
 
"Очакванията са доста занижени-ще си бъде стандартен ден, а не празникът 15 септември", коментира председателят на Асоциацията на флористите Йоанна Томова. Липсата на клиенти и страхът, че продукцията отново ще бъде изхвърлена принудиха цветарите да заредят магазините си с наполовина по-малко стока спрямо миналата година.
 
Проблеми с доставките до България, причинени от пандемичната обстановка, също не липсваха. Цветята в момента се движат свободно между България и Холандия, където е основният цветен пазар в света, но изкупните цени за родните цветари са значително завишени. Както у нас, така и в Холандия голяма част от производителите преустановиха работа, а това стана причина за значителното поскъпване на цветята. 
 
Еда Мутлу, притежава бутик за цветя в столицата и заяви, че най-купувани за празника обикновено са букетите с едно цвете. Цветята в саксии също започват да стават популярни. Въпреки сериозните спънки пред сектора обаче по цветарските борси и магазини могат да се открият цветя от България, Гърция, Турция и Холадния. От Еквадор и Чили пък се внасят предимно рози. Сред характерните за този сезон цветове, които растат у нас, са розите, далиите и хризантемите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase