Снимка: БГНЕС

Към този момент няма опасност Бургас и областта да останат на сухо. В това уверяват от водоснабдителното дружество в града и посочват, че водата ще стигне до началото на юни следващата година. Дотогава обаче очакванията са държавата да прехвърли на дружеството два язовира, а Министерският съвет да отпусне 60 млн. лева, с които да започне свързването им към водоснабдителната система.

От около месец се заговори за сериозен спад в нивото на язовир "Камчия", който захранва Бургас и Варна от години. Оказва се, че полезният обем в съоръжението към момента е почти два пъти по-малко, отколкото през август миналата година.

"Положението все още не е катастрофално, но принципно има голям проблем с попълването на дебита на "Камчия". Към днешна дата язовирът има някъде около 52-53 млн. кубика полезен обем", каза Димитър Гюров - говорител ВиК-Бургас. И допълни, че миналата година по същото време въпросната цифра е била над 120 млн.

Разтревожен е и министърът на околната среда и водите, който преди дни намекна за проблеми с водата по цялото Черноморие.

Още по темата

Дали язовир "Камчия" ще се напълни с вода зависи от това колко сняг и дъжд ще паднат в следващите месеци в Сливенския и Котленския Балкан. Експерти разясняват, че водите от снеготопенето и дъждовете в Сливенско се вливат в река Луда Камчия, която пълни обема на язовира. Ако и тази зима валежи няма, не е изключен и воден режим, подобен на този в Перник. Затова държавата и водоснабдителното дружество обсъждат спешни мерки.

"Има една идея, по която премиерът е възложил да работим - да задействаме три допълнителни язовира: за Варна – "Цонево", за Южна България – "Ахелой" и "Порой". Лятото, когато можеха да се правят всичките строително-монтажни дейности, малко или много го пропуснахме. Сега ще трябва да правим зимен героизъм. Другият вариант е да поправим изпускателните съоръжения на два от язовирите, да ги допълним тази година и през 2021-ва да ги използваме, защото водата в "Камчия" ще ни стигне до средата на лятото. Ние не можем да си позволим да провалим сезона", коментира пред Нова тв екоминистърът Емил Димитров.

"Ако "Ахелой" и "Порой" бъдат предадени на ВиК-Бургас за ползване, се надявам, че с гласуваните около 60 млн. лева този проблем ще бъде решен. Тъй като обемът на двата язовира е около 50 млн. кубика, това ще помогне да бъдат преодолени последиците от сушата тази година. До една година всичко ще бъде наред, надявам се, защото след това има обществени поръчки. Две пречистватени станции трябва да се направят и две помпени", каза говорителят на ВиК-Бургас.

Общината също не стои безучастна в решаването на проблема. Кметът Димитър Николов обясни, че вече втора година поставя проблема пред водоснабдителното дружество.

Освен традиционните източници на питейна вода, в общината в Бургас не отхвърлят и възможността да се използват модерни технологии като тази за пречистване на солената морска вода.

Коментари Напиши коментар

56

Анонимен

преди 5 месеца

Ако няма вода - може!

Ако има вода - също може!

55

Що да не може

преди 5 месеца

Един , два ВЕЦ-а на нашите ора и ша играем миниголф в Марсианската падина. Гарантирано от герпи Груп ОПГ.

54

Вуте

преди 5 месеца

Тамън кат дойде време за избори ще стане като в Перник. После виновни ще бъдат четирите годишни времена и Костов разбира се?