Снимка: БГНЕС

"Бургас е заплашен от воден режим, градът и Южното Черноморие имат вода за около 5 месеца", заяви екоминистърът Емил Димитров по Нова тв.

"Цялото Черноморие, ако не управляваме Камчия по друг начин, ще има проблем. За Бургас проблемът стои, има вода за 5 месеца, трябва за 15, за Бургас трябва да положим изключителни усилия", допълни Димитров.

"Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко", каза още министърът.Той обясни, че се е заел с текущите задачи – да направи баланса на язовирите за следващата година. Министърът подчерта, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват.

"Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен. Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят. Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър", обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да стъпи.

Екоминистърът коментира и ситуацията с ниското ниво на язовир Копринка. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблем, когато язовирът се напълни. Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

"От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката. Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година. Затова трябва много внимателно от него да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика", обясни министърът на околната среда и водите.

Димитров подчерта, че ако безводието продължи, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има. За него притеснителни са язовирите в Източна България.

Коментари Напиши коментар

42

до Шокиран от просто

преди 2 месеца

И сигурно си наясно, че въпросната вода не се пие. Навсякъде са на бутилирана вода. Тук опираме до един мнооооого съществен въпрос - ЗАЩО от доста години насам се продават извори и принадлежащата към тях земя на евреи? Тъпите ни управници , освен да си пълнят джобовете, дали мислят какво правят?

41

Лора

преди 2 месеца

Перник пием вода от тръбопровод за 40 млн.лева,какво пречи ГРОБ да спретнат нов водопровод от Камчия за Бургас за...100 млн,лева?Нищо,битият бит,евания,еван,а водата е в ...морето!

40

Mopcku_

преди 2 месеца

Благодарение на пожарникаря доктор Борисов, който разрешаваше години да се сече гора. Резултата е всен. Няма гора-няма вода