Безводие в шуменското село Златар. Години наред през лятото хората в селото са подложени на тежък воден режим заради сушата.

Идването на водата се превръща в малък празник за Веска Атанасова. Жената признава, че ще е доволна дори на два дни вода в седмицата.

"Цял месец вода няма, няма. И днес има, не знам защо има, бързам да пера", сподели тя пред Bulgaria ON AIR.

Хората в Златар чакат според графика реда си за вода. Режимът обаче невинаги се спазва и често водата не идва.

Дебитът на каптажа на селото е силно намалял – от нужните 4 литра в секунда, има около литър. Към него се подава вода и от съседното село Драгоево. Обемът е много малък – едва 200 грама в секунда. Причината - заради загуби по трасето.

"Влязъл съм в контакт с управителя на ВиК-Шумен за осигуряване на екипи, търсене на скритите аварии в Драгоево, за да може да ги премахнем. За съжаление, и там водопреносната мрежа е в окаяно състояние. Губи се почти равномерно в цялото населено място вода", каза кметът на Велики Преслав Янко Йорданов.

Междувременно се ремонтира и водопроводът по две централни улици в село Златар – като целта е да се намалят загубите на без това оскъдната вода.

Коментари Напиши коментар

20

Няма вода

преди 2 месеца

Гарантирано от ГЕРп!

19

Съвет

преди 2 месеца

Идвайте на протеста в София,бре хора. Сега е моментът да ви чуят. Как може в 21 век хора да се молят 2 пъти в седмицата да имат вода? Как може управляващите да го допуснат? Бойко с джипа що не дойде да инспектира това село?Там не живеят ли българи. Иначе се бие в гърдите,нали??

18

Анонимен

преди 2 месеца

Не ви трябва вода!

Избирайте ГЕРП!

Не ви трябва вода!

Избирайте ГЕРП!

Не ви трябва вода!

Избирайте ГЕРП!

Не ви трябва вода!

Избирайте ГЕРП!