Снимка: Pixabay

4 627 000 тона е произведената тази година пшеница, сочат окончателните данни на министерството на земеделието. Средният добив от декар е 393 кг, което е с над 100 кг по-малко спрямо 2019 година.

Още по темата

Пшеницата е с добро качество и въпреки сушата и по-ниските добиви реколтата е напълно достатъчна, за да гарантира зърнения баланс на страната,допълва БНР.

1 176 000 хектара са реколтираните площи с пшеница в страната. Най-високи добиви - от над 500 кг/дка са отчетени в областите Монтана, Видин, Велико Търново, Плевен и Ловеч.

Тази година сушата нанесе сериозни поражения на житницата на България - Добруджа, и там добивите са сред най-ниските в страната. До момента са издадени 350 констативни протокола за 100% пропаднали площи в размер на над 100 000 дка, над 950 000 декара пък са площите, в които реколтата също е поразена, но не напълно.

До края на тази календарна година на всички земеделски стопани ще бъдат изплатени обезщетенията за пропаднали площи, уверяват от агроведомството.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 5 месеца

Баща ми(лека му пръст) беше агроном и дълги години работи из делиормана. Аз не разбирах смисъла тогава, но когато имаха добив над 350-400 кг/дек ги викаха в София за награди, премии и т.н. Сега се сърдят и искат помощи, изобщо очакват се чудеса.. Помня че сменяха културите, защото се изтощава земята и после трябва тор, ама нейсе..

21

Анонимен

преди 5 месеца

Реколтата на места беше направо трагична. "Земеделците" с джиповете не ги мислете - те парите им така или иначе не са от земеделие, а ги перат там. Проблема е хилядите малки земеделци, които са на минус. Като фалират, познайте кой ще им лапне земята. На вас може да не ви пука, но фалират ли дребните и настане ли монопол, е тогава ще ви заболи като ви вдигнат цените то тавана.

20

опетков

преди 5 месеца

До Анонимен Пълни лъжи. "Големите грантове" са в размер на 25 лв на декар. При нормална за латифундистите реколта, изкарват по 300 лв от декар за 7 дена работа годишно.