Снимка: БГНЕС

"Солена" се оказва таксата за теглена на пари за българин, живеещ от пет години в Нидерландия. Марио Куцев сигнализира за случая в социалните мрежи и два дни вече неговата история обикаля интернет профилите.

Мъжът изтеглил сума от 800 лева в Равда и платил 110 лева комисионна. Важно условие е, че става дума за нидерландска еврова сметка от банкомат за такива транзакции на "Юронет". Таксата е една и съща с останалите банкомати, но еврото там струва с 0.20 стотинки по-малко.

"Тази година банкоматите в Равда драстично бяха намалели – останали са само два. Единият почти винаги не работеше, а другият често не беше зареден. Наложи ми се да тегля пари кеш и да ползвам новите банкомати. Теглих два пъти и след това открих, че ми липсва голяма сума пари", разказва пред Нова тв Марио Куцев.

Той сподели, че банкоматът показва курса на превалутиране и разликата с чейнджбюрата е драстична. Близки на потърпевшия му обяснили, че тази практика е законна. Мъжът е на мнение, че въпреки това не е морално.

Становището на БНБ е, че принципно подкрепят да се направи законодателна промяна, която да третира банкоматите като валутни бюра. Ако това стан, разрешеното ще е до 5% отклонение от централния курс, но никой още не е направил предложение за такава поправка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase