Снимка: Pixabay
Вече второ денонощие Свищов и близкото село Царевец са без вода. Авария в тласкателния водопровод е причина за безводието. Около 30 000 души са потърпевши, предаде bTV.
 
Местните вече трета сутрин се редят на една от местните чешми, която се превърна в най-посещаваното място в града. Някои от тях са там от 5:00 ч. сутринта. 
 
Местна жителка разказва, че тези с лични автомобили си докарват вода от по-далеч, но тя не разполага с такъв и е принудена да чака. 
 
Тя сподели още, че цената на кубик вода е 2,75 лв., но дори когато я е имало, е била с лошо качество. Това може да се види и по утайката в тубите.
Още по темата
 
"Ситуацията в Свищов остава критична. ВиК Йовковци късно снощи отстрани аварията, опитаха се да подадат вода към напорния водопровод, към мрежата, но металният водопровод аварира и бе прекъснато изцяло водоснабдяването", каза кметът на града Генчо Генчев. 
 
От ВиК Йовковци са опитали със спирането на водата да предотвратят изпразване на водохранилищата, но въпреки това сега резервоарът е празен, обясни още градоначалникът. 
 
Свищов разполага с два водопровода - нов и стар. Новият е изграден през 2012 г. и е на стойност 6 милиона лева, но не се използва, защото е изграден "некачествено" и се "държи като резерв на стария метален водопровод", обясни Генчев и допълни, че първоначално аварията е била на новия водопровод. 
 
Детските и социалните заведения засега разполагат с резерви, но Свищов е изправен пред водна криза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase