Снимка: БГНЕС

Предстои водна криза, ако няма валежи и сняг. Положението в Източна България е тежко. Там язовирите „Тича”, „Камчия” и „Ястребино” са в критично състояние. Опасенията са, че на много места може да има водни режими, ако няма дъжд и сняг.

Намаляването на водата в язовир „Тича” е видимо. Водоемът снабдява с вода Шумен, Търговище и Велики Преслав, както и още 3 по-малки населени места. Водата в него е спаднала с близо 20 милиона кубика само от началото на тази пролет. При пълен обем от 311 милиона кубика – в него сега има 148. Властите смятат, че това количество би трябвало да стигне за следващите две години. До водна криза може по-скоро да се стигне с язовир „Камчия”, ако няма валежи. С вода от него се снабдяват Бургас и Варна. Заради намаляващото му ниво са редуцирани подаваните водни обеми към двата морски града.
 
През седмицата екоминистърът Емил Димитров представи идея количествата вода от „Камчия”, които се подават към Варна да бъдат намалени. Така ще може по-голям обем от водоема да се ползва за Южна България. Сигурно е обаче, че трябва да се търсят и алтернативни варианти за водоснабдяване.
Още по темата
 
През пролетта на 2018 година се наложи да бъде направено контролирано изпускане на язовир „Тича“ заради прекалено високо ниво. "Този язовир действително има много голяма водосборна площ. Но са необходими обилни дъждове, каквито бяха през 2017, началото на 2018 година, когато имаше изпускане на язовира, когато преля язовира. От тогава – графика за обема на язовира е само надолу", коментира Стефан Желев, областен управител на Шумен, в ефира на Нова ТВ.
 
Днес ниското му ниво разкрива както стари пътища, така и потънал преди десетилетия кораб. "Там тополите, малката върбичка, виждаш ли я - до там беше. Толкоз не съм го виждал толкова паднал за 30 години”, допълни Желев.
 
По стария довеждащ водопровод често се налага да бъдат правени ремонти, които остават без вода над 120 000 души. Докато се чака изграждането на нов водопровод и пречиствателна станция за близо 126 милиона лева. "Няма да има загуби, водата ще преминава през пречиствателна, така че ако в язовира има замътване като това, което имаше през 2018 година – няма да се чувства тази мътност по тръбите. Това са неща, които кардинално подобряват ВиК сектора в Шумен", каза още Стефан Желев.
 
Недовършената система „Дунав“, която разчита на кладенци, се използва като алтернатива за водоснабдяването не само на Шумен и Търговище, но и на Нови пазар и Каспичан. "Тя е алтернативен водоизточник. Може да има около 50%, което е напълно достатъчно, ако възникне авария – да може да бъде отстранена. Може и да продължат тези години със суша,да падне водата. Докато в тези кладенци – проучването показва, че практически е неизчерпаема водата", обясни още областният управител на Шумен.
 
Нивото на язовир „Ястребино”, който захранва град Антоново, също е критично. При обем от 62 милиона кубика, в него има над 16 милиона. От направен анализ се вижда, че ако продължи потреблението и няма валежи, през октомври водоемът ще падне под полезния си обем. 
 
Притеснения буди и моментното състоянието на язовир "Копринка".

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 4 месеца

виновни са Мухобойковите мутри които източиха язовирите

49

джо

преди 4 месеца

Снимката показва новия ЖП участък над Язовир "Цонево" аман от глупотевини тез наши *** знаят ли днешната дата. То снимката като видиш и останалото е ясно.

48

Тъпационери

преди 4 месеца

останат ли градове и села без вода сбогом население.Едно време са строили край водоеми и са живели мирно и тихо.